Acasă » Regenerabile » Biomasă » Scutirea temporară a consumatorilor industriali de la plata certificatelor verzi nu necesită aprobarea CE

Scutirea temporară a consumatorilor industriali de la plata certificatelor verzi nu necesită aprobarea CE

27 septembrie 2013
Biomasă
energynomics

Directorul general al Alro Slatina, Gheorghe Dobra, a precizat ieri că reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au transmis că România nu trebuie să notifice scutirea marilor consumatori de energie de la plata certificatelor verzi. Comunicarea CE contrazice declarațiile autorităților române pe această chestiune.

Ordonanța care prevede suspendarea tranzacţionării unei părți a certificatelor verzi cuvenite producătorilor de energie regenerabilă conține și o clauză temporară prin care marii consumatori de energie plătesc doar jumătate din certificatele verzi aferente necesarului de producţie cu condiţia realizării unor investiţii în eficienţă energetică. Autoritățile naționale au spus că această măsură trebuie mai întâi notificată și acceptată la Bruxelles, pentru a vedea dacă nu cumva este considerată ajutor de stat, înainte de a o putea aplica.

În proiectul inițial al Ordonanței de Urgență se arăta că marii consumatori care au un consum anual mai mare de 150.000 MWh urmau să plătească certificate verzi pentru 50% din energia achiziţionată. În forma finală, această prevedere a suferit modificări, și leagă exceptarea de la plata unui număr de certificate verzi de mai multe condiții: cantitea de energie exceptată de la plată este în strânsă conexiune cu programele de reducere a consumului energetic al consumatorului industria, iar aceasta va fi stabilită separat printr-o reglementare ANRE și aprobată de Guvern numai după notificarea la Comisia Europeană şi obţinerea unei decizii pozitive din partea executivului european.

Cu privire la chestiunea acordului care trebuie în mod necesar obținut de la CE, Gheorghe Dobra a precizat: „Autorităţile de la Bruxelles ne-au explicat că scutirea temporară a consumatorilor industriali de plata certificatelor verzi nu trebuie notificată pentru că nu este un ajutor de stat. În România, producţia de energie regenerabilă este încurajată printr-un sistem de cote obligatorii de certificate verzi. Aceste certificate nu sunt plătite de stat, ci de populaţie şi industrii”.

Circa 300 de dolari pe tona de aluminiu sunt pentru Alro costuri cu certificate verzi şi taxa de cogenerare

Cu un necesar anual de circa 4 TWh, Alro este cel mai mare consumator de energie din România. Potrivit directorului Gheorghe Dobra, aproximativ 300 de dolari pe tona de aluminiu reprezintă costurile cu certificatele verzi şi taxa de cogenerare. Asta în contextul în care cotaţiile internaţionale pentru aluminiu se învârt în prezent între 1.700-1.800 de dolari pe tonă. În plus, comenzile în industria de aluminiu au suferit scăderi pe fondul perioadei îndelungate de criză economică.

Pentru a susţine cazul companiei sale şi al altor mari consumatori de energie din România, Gheorghe Dobra a afirmat că şi Germania a ales o formă de scutire a plăţii cu energia regenerabilă pentru consumatorii industriali. Conform declaraţiilor sale, în Germania marii consumatori plătesc 0,5 euro pe MWh pentru energie verde, în timp ce, în România, această taxă este de aproximativ 12 euro pe MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *