Zoltan Nagy-Bege: Criza generată de pandemie a redus considerabil consumul de energie şi capacitatea de plată

0

Criza generată de pandemia de coronavirus a redus considerabil atât consumul de energie, dar şi capacitatea de plată a unor categorii de clienţi, a declarat marţi Nagy-Bege Zoltan, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de News.ro.

”Eu văd un pic diferit faţă de sfera politică, am auzit mai multe păreri, cum că este un moment foarte, foarte bun pentru liberalizare, că preţurile au un trend de scădere. Din păcate, această liberalizare se suprapune cu această criză provocată de pandemia de coronavirus, care pe lângă faptul că a redus considerabil consumul, a redus şi capacitatea de plată a unor categorii de clienţi. Ba mai mult, inclusiv prin anumite legi, unii consumatori au fost exoneraţi de la obligaţia de achitare a facturilor şi din aceste motive – reducerea consumului şi a capacităţii de plată a consumatorilor – încasările furnizorilor au avut de suferit, fapt ce a scăzut capacitatea lor de a concura pe această piaţă liberalizată, care poată să aducă o concentrare mai mare în piaţa de energie şi gaze naturale. Ceea ce rezultă este până la urmă o concurenţă mai slăbită”, a declarat vicepreşedintele ANRE.

Acesta estimează că furnizorii se vor concentra pe păstrarea clienţilor pe care îi au, mai ales după ce pandemia a influenţat şi activitatea furnizorilor şi producătorilor. ”Într-o primă fază, la majoritatea furnizorilor, preţurile nu vor creşte. Nu mă aştept la o scădere senzaţională a preţurilor de la 1 iulie, dar sper ca în câteva luni, poate în cursul anului 2021 deja să fie o concurenţă mai intensă în domeniul gazelor şi pentru consumatorii casnici”, a adăugat Nagy-Bege.

Share.

Lasă un comentariu