Acasă » Regenerabile » WindEurope: Eolianul nu crește suficient de repede pentru asigurarea neutralității climatice

WindEurope: Eolianul nu crește suficient de repede pentru asigurarea neutralității climatice

25 februarie 2021
Eolian
energynomics

Bogdan Tudorache

Europa a instalat 14,7 GW de noi capacități de energie eoliană în 2020, conform celui mai recent studiu WindEurope consultat de energynomics.ro. Aproximativ 80% din aceste noi proiecte au fost continentale, iar Europa a urcat acum la o capacitate totală eoliană de 220 GW.

„Însă Europa nu construiește suficient pentru a asigura ciferele prevăzute de Acordul Verde și neutralitatea climatică: UE urmează să construiască 15 GW pe an în următorii 5 ani, dar are nevoie de 27 GW pe an pentru a asigura o reducere a emisiilor de 55% până în 2030”, spun oficialii WindEurope, care explică faptul că principala barieră în calea noilor proiecte e reprezentată de tărăgănarea proceselor de avizare.

Dacă Europa a construit 14,7 GW de noi parcuri eoliene în 2020, acest volum a fost cu 19% mai mic decât se estima înainte de criza generată de COVID. Circa 80% din noua capacitate a fost eoliană terestră. Olanda a construit cel mai mult (2 GW, majoritatea în larg), fiind urmată de Germania, Norvegia, Spania și Franța. UE27 a fost responsabilă pentru 10,5 GW din noua capacitate.

Eolianul a reprezentat 16% din totalul energiei electrice consumate în Europa în 2020. Consumul a fost de 27% în Germania și Marea Britanie, de 22% în Spania și de 48% în Danemarca.

„Eolianul reprezintă acum 16% din energia electrică a Europei. Dar Europa nu construiește suficiente noi parcuri eoliene pentru a îndeplini obiectivele UE privind clima și energia. Principala problemă o reprezintă permisele. Regulile și procedurile de autorizare sunt prea complexe. Nu există suficiente persoane care să lucreze în cadrul autorităților care acordă autorizațiile pentru a procesa cererile de autorizare. Guvernele trebuie să abordeze această problemă. În caz contrar, Green Deal este în pericol,” spune Giles Dickson, CEO WindEurope.

Privind în viitor, WindEurope se așteaptă ca Europa să construiască noi parcuri eoliene de 105 GW în următorii 5 ani, dintre care peste 70% vor fi pe uscat. Dar acest lucru este cu mult sub ritmul necesar pentru realizarea Acordului Verde și a neutralității climatice. UE27 vrea să construiască doar 15 GW pe an de eolian nou în perioada 2021-25, în timp ce trebuie să construiască 18 GW pe an în perioada 2021-30 pentru a realiza obiectivul existent din 2030 pentru surse regenerabile din UE și 27 GW pe an pentru a atinge obiectivul mai mare, de 55%.

Între timp, numărul de turbine eoliene mai vechi care ajung la sfârșitul vieții lor operaționale este în creștere. În 2020, Europa a dezafectat 388 MW de energie eoliană. Multe parcuri eoliene dezafectate sunt reechipate, dar acestea nu sunt suficiente. Obstacolele în calea reechipării au dus la încheierea anului 2020 cu o capacitate eoliană mai redusă decât la începutul anului. În următorii cinci ani, 38 GW de parcuri eoliene vor atinge cei 20 de ani medii de funcționare și vor necesita o decizie cu privire la viitorul lor: reechipare, prelungirea duratei de viață sau dezafectarea completă.

Germania, care a fost mult timp motorul energiei eoliene în Europa, a instalat doar 1,65 GW de parcuri eoliene anul trecut, aceasta fiind cea mai mică capacitate instalată din ultimul deceniu. Multe dintre licitațiile sale eoliene au fost subsubscrise. Autorizarea a fost principala problemă, dar numărul de noi permise pentru parcuri eoliene a crescut de fapt anul trecut. Acest lucru sugerează că recuperarea este pe val, dar Germania rămâne departe de ceea ce trebuie să instaleze pentru a-și îndeplini obiectivele de energie regenerabilă. Mai încurajator, Polonia a construit o cantitate semnificativă de energie eoliană pe uscat și s-a angajat să efectueze noi construcții majore offshore. Franța a cunoscut în continuare o expansiune constantă a eolianului terestru și va începe instalarea primelor sale parcuri eoliene comerciale offshore în următorii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *