Virgil Popescu: Companiile din energie vor face investiţii de circa 12 mld. euro, în cinci ani, în concordanță cu Green Deal

1

Ministrul Economiei Virgil Popescu a emis un ordin prin care a cerut tuturor companiilor să aprobe până pe 15 iunie planurile de investiții pe 5 ani, investiții serioase, care să fie în concordanță cu Green Deal. Acesta a scris: “Majoritatea companiilor le-au aprobat deja. Vorbim de investiții de circa 12 miliarde de euro”.

Într-un interviu pentru G4 Media, Virgil Popescu a spus: Hidroelectrica vrea să investească în parcuri eoliene offshore în Marea Neagră de 300 MW, plus parcuri onshore de 300 MW, Electrica și Romgaz vor să deschidă centrale de producție a energiei electrice, iar Romgaz vrea să intre în zona de petrochimie și a pus în planul de investiții o fabrică de metanol. La Complexul Energetic Oltenia, vor fi unități trecute de pe cărbune pe gaz, va fi o capacitate de producție de 300 MW pe fotovoltaic, va rămâne și producția pe cărbune. Mixul cărbune – gaz – regenerabil îi va permite să-și continue activitatea și după restructurare. La Complexul Energetic Hunedoara va începe procesul de reorganizare. Vom forma acolo două companii distincte. Una cu centrala de la Paroșeni și una cu centrala de la Mintia, care e dorită și va merge probabil la autoritățile locale”.

Referitor la reactoarele 3 şi 4, Virgil Popescu a spus: “Avem un parteneriat strategic cu SUA și îmi doresc construirea reactoarelor 3 și 4 cu tehnologia canadiană CANDU. Evident că în viitorul consorțiu va trebui să existe canadienii și să finanțăm proiectul cu partenerii noștri din SUA, NATO și UE. Nu puteam sta blocați, cum am stat șapte ani”.

Referitor la un proiect de modificare a legii offshore, Virgil Popescu a spus că doreşte deblocarea investițiilor prin modificarea legii în Parlament, prin consens. “Din discuțiile publice și din ce se vede în mediul politic, acest lucru nu poate fi făcut până la alegerile parlamentare”, a mai spus Virgil Popescu, conform financialintelligence.ro.

Share.

1 Comment

  1. Inca o data mi se confirma faptul ca energia geotermala este cu totul neglijata in Romania, chiar si in conditiile Green Deal. Sunt perfect de acord cu proiectele propuse, insa as fi dorit sa vad si o revitalizare a sistemelor de termoficare aflate intr-o stare de permanenta decadere, precum si utilizarea energiei geotermale de adancime pentru alimentarea acestor sisteme. Sunt sute de foraje in vestul Romaniei, foarte bine documentate din punct de vedere tehnic (debite, temperaturi, chimism), aflate in preajma localitatilor, care pot fi foarte bine utilizate in scopul amintit mai sus.

Lasă un comentariu