Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Viitorul rafinăriei Petrotel-Lukoil se decide vineri

Viitorul rafinăriei Petrotel-Lukoil se decide vineri

9 octombrie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat că până vineri se va lua o decizie cu privire la păstrarea sau nu în funcțiune a rafinăriei Petrotel. „Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulţi bani aici”, a menționat Nekrasov.

Acesta a adăugat după întâlnirea cu procurorul care anchetează dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea şi cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu: „Înţelegem foarte bine că ei (Dragnea şi Nicolescu, n.r.) nu au cum să intervină într-o anchetă a procuraturii. Lor de asemenea le pare rău că în cazul opririi rafinăriei vor trebui să revizuiască în minus bugetul ţării”, a adăugat Nekrasov.

Vicepreședintele din grupul rus nu e de acord cu acuzațiile de evaziune și spălare de bani aduse rafinăriei din Ploiești, precizând: „Nu am văzut lucruri concrete, doar fraze generale”, subliniind că s-a ajuns la o înțelegere cu procurorii pentru repornirea instalațiilor Petrotel-Lukoil: „Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta mâine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Dacă conducerea Lukoil îşi va da acceptul, repornim rafinăria. Dacă nu, nu. Noi considerăm că taxele de 700 milioane de dolari plătite până acum în acest an pot reprezenta măsuri asiguratorii”, a continuat Nekrasov.

El a afirmat că acuzaţiile procurorilor sunt nefondate. „Astăzi am convenit măsuri asigurătorii care vor fi în vigoare pe perioada cercetării (…) Considerăm acuzaţiile neîntemeiate. Persoanele fizice care au făcut aşa ceva să fie sancţionate, iar din acest punct de vedere vom acorda tot sprijinul nostru la desfăşurarea anchetei”, a continuat Nekrasov.

El a precizat că în prezent se află sub sechestru stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone de ţiţei şi circa 60.000 tone de benzină şi motorină. De asemenea, tot patrimoniul rafinăriei este sub sechestru, precum şi debitul pe care Lukoil România îl are către Petrotel.

„Pentru noi a fost o lovitură foarte mare oprirea rafinăriei, ne-a surprins această decizie”, a mai spus Nekrasov. Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *