„UPS-ca-rezervă”, de la Eaton – suport pentru rețeaua electrică prin rezerva de menținere a frecvenței

2

Compania de management al energiei electrice Eaton dezvoltă un serviciu energetic pentru centrele de date care să permită organizațiilor să participe la reglarea frecvenței la nivelul rețelei, utilizând puterea de rezervă a UPS-ului. Serviciul, numit “UPS-ca Rezervă” TM (UPSaaR), este primul de acest gen pentru domeniul centrelor de date și este lansat ca răspuns la necesitățile domeniului pentru a maximiza câștigurile potențiale din investițiile în centre de date, precum și oportunitățile de a ajuta furnizorii de energie electrică să echilibreze cererile de energie durabilă. Acesta va permite operatorilor de centre de date să răspundă imediat cerințelor de energie la nivel de rețea pentru a păstra frecvențele în limitele admise, evitând astfel întreruperile de energie electrică la nivel de rețea. Serviciul este destinat marilor operatori de centre de date, cum ar fi furnizorii de servicii de colocare sau de servicii cloud, și va fi lansată pe piețele europene în T4 2017.

Eaton a dezvoltat acest serviciu în strânsă colaborare cu Fortum, un furnizor important de energie în țările nordice și baltice. Pe măsură ce piața energiei se deplasează de la energia bazată pe combustibil spre energia regenerabilă, producția în sine are potențialul de a deveni mai volatilă și mai greu predictibilă, iar aprovizionarea cu energie electrică mai greu de echilibrat. Furnizorii de energie se uită la Rezerva pentru menținerea frecvenței (Frequency Containment Reserve – FCR) pentru a menține frecvența rețelei prin echilibrarea generării și consumului de energie. În același timp, răspunsul pe partea cererii, unde organizațiile sunt stimulate să reducă sau să-și schimbe consumul de energie în momente de vârf, schimbă deja piața energetică. Fiind unii din consumatorii de energie din lume cu cea mai rapidă creștere, centrele de date pot juca un rol semnificativ pe această piață.

Există o tendință în creștere în rândul profesioniștilor din centrele de date pentru a lua în considerare vânzarea energiei de rezervă din sistemele lor alimentare prin returnare înapoi pe piață. Conform cercetării Eaton printre profesioniștii din centrele de date din întreaga Europă, 55% dintre respondenți vor lua în considerare această abordare, demonstrând dorința latentă de a spori rentabilitatea investițiilor în tehnologie și de a ajuta echilibrul centrelor de date cu privire la fluctuația nevoilor energetice.

“Aceasta schimbă substanțial cererea și oferta. În loc să solicite energie electrică, centrele de date pot sprijini rețeaua electrică și pot fi compensate pentru aceasta,” a declarat Janne Paananen, manager de tehnologie pentru calitatea energiei, Eaton EMEA. “Domeniul centrelor de date s-a îndepărtat în ultimii cinci de la concentrarea exclusivă pe economii de energie și costuri, iar acum se accentuează din ce în ce mai mult idea ca investițiile să plătească ele însele. Profesioniști centrelor de date pot crea o strategie de generare a veniturilor în jurul activelor pe care le au deja, cum ar fi UPS-urile. Sunt bani care nu au fost folosiți până acum, care așteaptă ca cineva să recunoască această oportunitate.”

Testarea extinsă între Eaton și Fortum a demonstrat că Sursele de Alimentare Neîntreruptibile (UPS) pot funcționa ca parte a unei centrale electrice virtuale pentru a permite centrelor de date să participe la piața de mare valoare a FCR-ului și pe piața consumatorilor. UPS-ul, care utilizează energie stocată în cazul unei întreruperi de tensiune, poate fi utilizat pentru a regla cererea din rețea, precum și pentru încărcarea în amonte și în aval, în principal prin a descărcarea bateriei înapoi în rețea. Operatorii de centre de date pot apoi să sprijine rețeaua în reglarea frecvențelor, generând venituri suplimentare pentru a compensa costul total de proprietate al UPS-ului sau făcând centrul de date mai competitiv din punct de vedere al prețului. Serviciul UPSaaR de la Eaton oferă operatorilor centrelor de date oportunitatea de a colabora cu furnizorii de energie pentru a reduce în mod temporar cererile de energie ale centrelor de date și chiar pentru a returna energie electrică în rețea. Un centru de date s-ar putea aștepta să recupereze până la 50.000 EUR pe MW pe an din energia electrică alocată pentru sprijinul rețelei.

Colaborarea dintre Eaton și Fortum a demonstrat că sistemele și bateriile UPS pot fi utilizate în mod sigur și eficient pentru a efectua operații care dau răspuns la cerere, și acestea fiind realizate fără riscuri pentru funcția principală a UPS-ului. În plus, generatoare de curent diesel pe care centrele de date le au în mod obișnuit, pot fi conectate la centrala electrică virtuală și utilizate atunci când sunt necesare activări mai lungi sau este nevoie de energie electrică suplimentară.

Serviciul pune organizațiile în deplin control al energiei lor, ele pot alege cât de multă capacitate să ofere, când, și să stabilească prețul la care îl tranzacționează. Lucrând cu un agregatoare de energie comercială, centrele de date vor putea oferi capacitatea lor pentru “rețeaua națională” sau pentru Operatorul Sistemului de Transport. Eaton va instala această funcționalitatea și va oferi o interfață de comunicație sistemelor agregatorului. Serviciul va fi neutru față de agregator, astfel încât organizațiile vor putea alege să lucreze cu furnizorul preferat.

Serviciul va fi inițial oferit pe modelele UPS Eaton 93PM și Power Xpert 9395P pe piețele EMEA.

Despre Eaton

Sectorul Electric al Eaton este un lider global cu expertiză în protecția și distribuția energiei electrice; alimentare de rezervă și de siguranță; control și automatizări industriale; sisteme de iluminat și securitate; soluții de cablare structurată; soluții pentru medii de lucru severe și periculoase și servicii de inginerie. Datorită soluțiilor sale globale, Eaton răspunde cu succes celor mai importante provocări actuale privind managementul energiei electrice.

Eaton este o companie specializată în managementul energiei, care a realizat în anul 2016 o cifră de afaceri de 19,7 miliarde USD. Noi oferim soluții eficiente din punct de vedere energetic, care îi ajută pe clienții noștri să gestioneze energia electrică, hidraulică și mecanică într-un mod mai eficient, mai sigur și mai durabil. Eaton se dedică îmbunătățirii calității vieții și a mediului înconjurător, prin utilizarea tehnologiilor și a serviciilor de management al energiei. Eaton are aproximativ 96 000 de angajați și comercializează produse către clienți din peste 175 de țări. Pentru informații suplimentare, accesați site-ul www.eaton.eu.

Share.

2 Comments

  1. Poate fi oportuna o colaborare cu partenerii proiectului Demand Response in Blocks of Buildings – DR BOB, implementat pilot in cladirile Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, inclusiv la nivelul serverelor.

Lasă un comentariu