Acasă » Electricitate » Nuclear » Ungaria vrea să-şi majoreze cu 75% capacitatea nucleară în următorii 10 ani și România ar putea furniza uraniul

Ungaria vrea să-şi majoreze cu 75% capacitatea nucleară în următorii 10 ani și România ar putea furniza uraniul

24 octombrie 2013
Electricitate
energynomics

Guvernul Ungariei vrea să majoreze cu până la 75% în următorii zece ani capacitatea ţării de a genera energie nucleară, iar premierul Viktor Orban, îmbarcat într-o campanie de ieftinire a serviciilor publice, a sugerat că datorită dezvoltării programului nuclear ungurii vor avea în câţiva ani cea mai ieftină energie din Uniunea Europeană. România ar putea profita, deoarece este una dintre puţinele ţări din Europa care produc uraniu, combustibilul folosit de centralele nucleare.

Orban şi-a detaliat planurile privind dezvoltarea energiei nucleare după ce guvernul de la Budapesta a semnat la Seul un acord cu Coreea de Sud pentru construirea şi gestionarea mai multor centrale electrice în Ungaria, scrie Budapest Business Journal. Presa sud-coreeană notează că licitaţiile pentru construirea de noi centrale nucleare în Ungaria vor fi anunţate până la sfârşitul anului, după ce anunţul a fost întârziat timp de mai mult de doi ani.

Premierul a indicat că în 10 ani ponderea în total a energiei nucleare ar putea ajunge la 70%, de la 40% în prezent. Vorbind despre extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria, Orban a sugerat că în nu mai mult de cinci ani ungurii ar putea avea cea mai ieftină energie din UE. Dar aceasta se va întâmpla doar dacă partidul său, Fidesz, câştigă alegerile parlamentare din primăvara anului viitor.

În afară de cel cu Ungaria, Coreea de Sud mai are acorduri de cooperare în sectorul nuclear cu încă 27 de state. Ţara asiatică exportă reactoare nucleare. Singura centrală nucleară ungară, Paksi Atomeromu, este deţinută de stat şi are patru reactoare cu o putere instalată de 2.000 de megawaţi de electricitate. Durata de viaţă a unităţii a fost recent extinsă cu 20 de ani, până în 2032, notează The Wall Street Journal.

Cele mai recente verificări au stabilit că durata de viaţă poate fi prelungită cu încă 10 ani. Reactoarele vechi sunt de producţie rusească, iar cel mai nou a fost cumpărat din Polonia. Instalarea unor noi blocuri ar putea costa între 2.000 miliarde şi 4.000 de miliarde de forinţi (9,3-18,6 miliarde de dolari) în funcţie de capacitate. Spre comparaţie, singura centrală nucleară din România are două reactoare, cu tehnologie canadiană, cu o putere de 1.412 megawaţi. Reactoatele ungare funcţionează cu uraniu îmbogăţit, pe când cele româneşti cu uraniu natural.

Sursa

Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *