Un nou pas în închiderea inelului de 400 kV: Linia de 123 mil. lei Porțile de Fier – Arad, mai aproape de finalizare

0

Guvernul României a aprobat prin hotărâre scoaterea din fondul forestier a terenurilor necesare construcției Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Porțile de Fier-Anina-Reșița, proiect în valoare de 123 milioane de lei, componentă a trecerii la 400 kV a axului Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad.

Proiectul este esențial pentru închiderea inelului de 400 kV al României, menținerea securității energetice la nivel național și creșterea capacității de interconexiune cu țările vecine, anunță Transelectrica.

“Întreaga echipă a Directoratului felicită specialiștii Companiei care au contribuit prin profesionalism și implicare la promovarea acestei hotărâri de Guvern. Am reușit în ultimele luni să convingem factorii de decizie despre importanța strategică pentru România a acestei investiții. Lucrările de construcție a tronsonului Anina-Reșița sunt executate în proporție de 90%, iar odată cu promovarea acestei hotărâri pot începe lucrările de construcții și în fondul forestier. Astfel, Axul Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad va fi cu un pas mai aproape de finalizare, lucru ce ajută România să devină un pol de stabilitate şi securitate în regiune”, a declarat Marius Dănuț Carașol, președintele Directoratului Transelectrica.

Trecerea axului Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad la tensiunea de 400 kV va conduce la întărirea rețelei de interconexiune cu ENTSO-E în zona de sud-vest și vest a țării. Proiectul este inclus pe lista Proiectelor de Interes Comun European, făcând parte din clusterul “Mid Continental East Corridor”, datorită contribuției proiectului la implementarea priorităților strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană.

Share.

Lasă un comentariu