Acasă » Interes general » Un lobby european puternic cere alegerea unor ținte mai ridicate pentru schimbările climatice

Un lobby european puternic cere alegerea unor ținte mai ridicate pentru schimbările climatice

14 iunie 2018
Interes general
energynomics

O coaliție unică de companii și investitori, cu active de peste 21 de miliarde de euro, și-a unit forțele cu autoritățile locale și grupurile societății civile pentru a îndemna liderii UE să accelereze tranziția către o economie cu emisii de carbon, pentru a menține încălzirea globală sub 2°C față de valorile de referință.

Europa trebuie să își ridice nivelul de ambiție pentru a menține încălzirea globală „cu mult sub 2°C”, principalul obiectiv al Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Acesta este mesajul principal al unei scrisori către liderii UE trimisă marți (12 iunie) de către „Coaliția pentru o țintă mai înaltă”, al cărei membri includ Corporate Leaders Group reprezentând companii europene importante, Climate Group, care reunește companii și guverne la nivel mondial și Grupul investitorilor instituționali privind schimbările climatice (IIGCC), cu active de peste 21 de miliarde de euro, potrivit Euractiv.com.

Subliniind caracterul excepțional al coaliției, ONG-urile de mediu, care sunt adesea sceptice față de acțiunile corporative în domeniul schimbărilor climatice, s-au alăturat grupului de semnatari. Autoritățile locale și regionale sunt, de asemenea, reprezentate prin intermediul Alianței Climatice, care reunește 1.700 de municipalități și primari din întreaga lume, care s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 10% la fiecare 5 ani.

„Împreună suntem de părere că implementarea deplină a Acordului de la Paris înseamnă reduceri de emisii mult mai profunde decât planificăm în prezent”, a declarat Wendel Trio, Director al Climate Action Network Europe, un grup de mediu.

„Europa trebuie să pornească pe o cale prin care să atingă obiectivul de 1,5°C al Acordului de la Paris”, a spus Trio. Potrivit acestuia, „aceasta înseamnă adoptarea poziției Parlamentului cu privire la viitoarea legislație în domeniul energiei, dar și mult mai mult: creșterea considerabilă a țintei de reducere a emisiilor de carbon până în 2030 și reducerea emisiilor la zero până în 2050, cel târziu”.

La nivel european, factorii de decizie politică discută în prezent un pachet de legi care vor defini politica UE în domeniul climei și energiei până în 2030 – inclusiv obiective privind emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și energiile regenerabile. O consultare publică privind o foaie de parcurs privind emisiile de dioxid de carbon pentru anul 2050 urmează să fie lansată în iulie, în vederea adoptării unei strategii europene „pentru jumătatea secolului”, înainte de alegerile europene de anul viitor.

Dar, în timp ce țări precum Franța, Suedia și Olanda au arătat că vor să majoreze obiectivele UE în domeniul climatic până în 2030, altele, precum cele patru țări din Europa Centrală – Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia – au frânat procesul, subliniind costul tranziției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *