UE vrea să verifice acordurile energetice ale membrilor săi înainte să fie semnate

1

Uniunea Europeană vrea să își asume responsabilitatea de a revizui acordurile energetice convenite de statele sale membre cu țări non-UE înainte de a fi semnate pentru a se asigura că respectă regulile comunitare, și să le poată respinde dacă nu corespund cu legislația în vigoare, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene (CE) responsabil pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic, scrie Agerpres.

Această nou dobândită atribuție ar fi parte dintr-un pachet de măsuri mai larg destinat creșterii liberului schimb de gaze natural și electricitate și reducerii dependenței de Rusia. Măsurile propuse pentru atingerea acestor obiective vor fi prezentate în februarie.

“Vom introduce aceste verificări ex-ante pentru acordurile interguvernamentale. Ar trebui să dezvoltăm un mecanism în cadrul căruia să avem posibilitatea de a analiza acordurile interguvernamentale într-un mod în care să fim siguri că odată încheiate sunt compatibile cu legislația comunitară”, a spus Maros Sefcovic.

Atât state est-europene cât și din Europa de Vest au încheiat bilateral acorduri energetice cu Rusia ori cu alte state, și CE se așteaptă ca acestea să depună rezistență și să obiectiveze la dobândirea unei astfel de puteri de către Executivul comunitar, putere care va pune sub lupă, în public, prevederile acordurilor. În acest moment, mai toate contractele încheiate bilateral au un caracter de secret comercial între părțile semnatare.

Share.

1 Comment

  1. mi se pare normal ca sa se intimple asa altfel, cum sa exporte Romania gaze in Europa, iar Austria sau Germania, sa aibe ei “relatii directe cu Gazprom”…mai mult, consider ca interconectarea pe gaze nu trebuie sa se faca inaintea implementarii unui astfel de mecanism

Lasă un comentariu