Acasă » Regenerabile » UE vrea să majoreze ușor obiectivul pentru energia regenerabilă pentru 2030

UE vrea să majoreze ușor obiectivul pentru energia regenerabilă pentru 2030

17 iunie 2020
Regenerabile
energynomics

Uniunea Europeană intenționează să majoreze ușor obiectivul verde, pentru a obține o treime din energia sa din surse regenerabile până în 2030, însă va fi nevoie de sprijin public pentru a compensa o scădere a investițiilor în energie curată, din cauza COVID-19, a declarat șeful Energiei CE.

Ultimele planuri de politică energetică ale țărilor UE ar putea prevede ca blocul să atingă o pondere de 33% din energia regenerabilă până în 2030, depășind obiectivul său cu un punct procentual, a declarat șeful UE pentru energie, Kadri Simson, la o conferință de presă online.

Sursele regenerabile, inclusiv energia eoliană, solară, hidroenergetică și bioenergia au constituit puțin sub 19% din consumul final de energie al UE în 2018.

Versiunile anterioare ale planurilor de politică energetică ale țărilor au indicat o pierdere a obiectivelor regenerabile pentru 2030 cu până la trei puncte procentuale.

Comisia va finanța cu zeci de miliarde de euro proiecte de energie curată din fondul propus de recuperare de 750 de miliarde de euro, pentru a se asigura că criza economică cauzată de pandemie nu împiedică obiectivele sale verzi.

„În contextul crizei și al scăderii investițiilor în energie regenerabilă, trebuie să ne asigurăm că progresele în acest domeniu continuă”, a spus Simson, potrivit Euractiv.com.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) se așteaptă ca creșterea globală a noilor capacități de energie regenerabilă să încetinească pentru prima dată în două decenii, în acest an, deoarece pandemia provoacă probleme de finanțare și întârzie construcția proiectelor.

AIE susține că noile capacități de energie regenerabilă ar trebui să se ridice anul viitor la nivelul atins în 2019, dar acest lucru va depinde de sprijinul continuu al guvernelor.

Este posibil ca țările să fie nevoite să își revizuiască mai departe planurile de politici, întrucât Comisia are în vedere stabilirea unor obiective mai rigide privind energia regenerabilă anul viitor, deoarece se străduiește să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră la zero până în 2050.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *