UE, SUA și Egiptul avertizează Turcia cu privire la forajul offshore din apele Ciprului

0

Statele Unite și Egiptul au avertizat Turcia, în contextul escaladării tensiunilor din estul Mediteranei. Turcia a anunțat că va fora după petrol și gaze în apele teritoriale ale Ciprului, iar UE amenință acestă țară cu sancțiuni.

“Statele Unite sunt profund îngrijorate de încercările repetate ale Turciei de a efectua operațiuni de foraj în apele Ciprului”, a declarat Departamentul de Stat, potrivit AFP. “Îndemnăm autoritățile turce să oprească aceste operațiuni și să încurajeze toate părțile să acționeze cu reținere și să se abțină de la acțiuni care sporesc tensiunile din regiune”.

O declarație a ministerului de externe egiptean “a subliniat importanța ne-escaladării și a angajamentului față de respectarea și implementarea dreptului internațional”.

Descoperirea unor rezerve uriașe de gaze în estul Mediteranei a lansat o cursă pentru resursele offshore, provocând o dispută între Turcia și Cipru.

Cairo și-a exprimat îngrijorarea față de “insistența Turciei de a continua cu măsuri unilaterale care ar spori tensiunile în regiunea mediteraneană estică”.

Uniunea Europeană a declarat că ultima mișcare a Turciei a fost o “escaladare inacceptabilă”, avertizând Ankara să oprească activitățile sale “ilegale”, sau să se aștepte la sancțiuni.

Share.

Lasă un comentariu