UE și Gazprom au nevoie de timp pentru a soluționa cazul antitrust de pe piața gazelor

0

Gazprom și Comisia Europeană au nevoie de discuții suplimentare pentru a evalua respectarea de către gigantul gazelor rusești a legislației UE privind concurența, au declarat cele două entități, după o întâlnire ce a avut loc pe datra de 29 mai la Bruxelles.

Directorul adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, s-a întâlnit cu comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, pentru a discuta despre concesiile care au ca scop încheierea unei investigații de șase ani în privința practicilor anticoncurențiale ale Gazprom în furnizarea de gaze către Europa Centrală și de Est.

“Am avut o discuție foarte productivă astăzi cu comisarul Vestager și echipa sa. Am convenit să purtăm discuții suplimentare la nivel tehnic în următoarele săptămâni “, a spus Medvedev.

Pentru a răspunde solicitărilor UE, Gazprom s-a oferit să permită clienților să renegocieze contracte de lungă durată, cu prețuri legate de criterii de referință de pe piața petrolului, cum ar fi cele de pe piețele europene de gaze, inclusiv cele din Germania.

Concesiile făcute de Gazprom sunt în prezent testate pentru a evalua impactul lor pe piață. Unii rivali, cum ar fi compania poloneză de petrol și gaze, PGNiG, cer ca oferta să fie refuzată, iar Gazprom să fie amendat.

“Contractele viitoare semnate împreună cu Gazprom trebuie să răspundă rezultatelor testului de piață și să asigure îndeplinirea obiectivelor Comisiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vestager după întâlnire.

Medvedev a spus că speră ca noile discuții să poată încheia “procedura de înțelegere în viitorul apropiat”.

La 13 martie, Comisia a publicat angajamentele Gazprom făcute pentru a pune capăt unui caz antitrust ce a debutat în urmă cu cinci ani și pentru a evita amenzile UE, conform Reuters.

Cazul a fost deschis după ce Lituania a condamnat practicile anticoncurențiale ale Gazprom.

Share.

Lasă un comentariu