Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Ucraina și România ar putea semna în octombrie un acord pentru comerțul de gaze

Ucraina și România ar putea semna în octombrie un acord pentru comerțul de gaze

23 august 2013
Consumatori
energynomics

Guvernul ucrainean vrea să importe gaze naturale din România, iar un acord în acest sens ar putea fi încheiat în luna octombrie, anunță Interfax. Ministrul ucrainean al energiei şi industriei cărbunelui, Eduard Stravytsky, a declarat că Ucraina speră să semneze acorduri pentru livrarea de gaze „în sistem invers” cu Slovacia în septembrie şi cu România în octombrie.
„Sunt încrezător că vom semna un acord cu partenerii noştri din Slovacia în septembrie, iar în octombrie sperăm să semnăm un acord cu România”, a afirmat oficialul într-o conferinţă de presă, citat de Interfax.
El a precizat că Rusia nu poate ridica pretenţii în ceea ce priveşte livrările de gaze în sistem invers, din Europa către Ucraina.

Ucraina, o piață de peste 50 de miliarde metri cubi de gaze

La o populație de 45 de milioane de locuitori, Ucraina are o economie comparabilă cu a României: un PIB de 176 de miliarde de dolari în 2012, față de 169 de miliarde de dolari, în dreptul României, potrivit aceleași surse: Trading Economics. Consumul anual de gaze naturale a fost de 54,8 miliarde de mc, în scădere cu 7,6% față de 2011. Ucraina importă aproximativ 60% din necesarul său de gaze naturale din Rusia, iar autorităţile de la Kiev încearcă să reducă această dependenţă.
Una dintre variante este exploatarea gazelor de șist, pentru care a ajuns la un acord cu Royal Dutch Shale. Înțelegerea în valoare de 10 miliarde de dolari este valabilă pe 50 de ani și promite producția a 20 de miliarde de meri cubi de gaze în 2018, în estul țării. Un acord similar, în care este implicată compania americană Chevron, s-a lovit deocamdată de opoziția autorităților locale din regiunea Ivano-Frankivsk, în vestul Ucrainei.

Ucraina caută furnizori alternativi

reteaua UcrainaÎn prezent, Ucraina achiziţionează gaze naturale de la compania germană RWE, via Polonia şi Ungaria.
Societatea care operează sistemul de gazoducte din Ucraina, Ukrtransgaz, a propus Slovaciei să utilizeze una dintre cele patru conducte dintre cele două ţări în sistemul invers, ceea ce ar permite Ucrainei să cumpere o cantitate de cel puţin 10 miliarde metri cubi de gaze naturale de pe pieţele spot din Europa via Slovacia.
Ucraina și România discută deja de ani buni posibilitatea de a colabora pentru transferul de gaze naturale către piața ucraineană. Una dintre opțiuni – potrivit expertului ucrainean Iurii Korolchuk – ar fi achiziția de gaze de pe piața europeană și a gazului rusesc care este livrat la prețuri mai mici în România decât în Ucraina. A doua variantă de colaborare este tranzitul gazelor din sudul Europei (Turcia, Grecia), prin Bulgaria și România către piața ucraineană. (Vezi analiza realizată  pentru CRPE, în 2012)

Comerțul cu gaze ar putea scădea prețurile pentru consumatorul român

Dumitru-ChisalitaDin această perspectivă, piața de gaze din Ucraina este de departe cea mai atractivă piață din zona est-europeană, observă Dumitru Chisăliță, consultant în domeniul gazelor naturale. Piața produselor energetice se bazează pe rulaje, în condițiile în care marjele comerciale sunt în mod normal mai degrabă mici.

Sub-utilizarea cronică a rețelelor de transport și distribuție de gaze face ca tarifele – reflectate apoi în prețul la utilizatorul final – să fie exagerat de mari în comparație cu costul materiei prime, produse intern sau importate. De aceea, vecinătatea cu Ucraina poate deveni o mare oportunitate pentru România. Odată cu încurajarea comerțului de gaze naturale, o utilizare optimală a rețelelor de transport ar putea conduce la reducerea cu până la două treimi presiunea tarifelor (de transport, distribuție, înmagazinare). Aceste tarife contribuie cu circa 25% la prețul final, facturat consumatorului.

România poate deveni un furnizor de gaze naturale important pentru Ucraina

Pe lângă capacitatea de transport necesară România dispune și de capacitățile tehnice de interconectare. În prezent, acestea permit tranzitul a circa 27 de miliarde de metri cubi, din care utilizăm anual circa 12 miliarde. Odată decizia strategică luată – stimularea comerțului de gaze naturale transfrontalier – analizele financiare ar putea stabili necesarul de investiții și durata lucrărilor pentru ca România să devină un furnizor de gaze naturale important pentru Ucraina, punându-și la lucru activele existente și reducând riscurile în aprovizionare, la costuri mai mici pentru piața internă.

Dumitru Chisăliță subliniază, pe de altă parte, și riscul de neplată cu care s-au confruntat deja în mai multe rânduri furnizorii gaze naturale din Federația Rusă.

Rusia asigură aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale al UE, cea mai mare parte din livrări tranzitând Ucraina. Disputele dintre Kiev şi Moscova privind preţurile la gaze şi tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze ruseşti către Ucraina. La începutul anului 2009, exporturile de gaz rusesc către Europa au fost întrerupte timp de trei săptămâni din cauza neînţelegerilor dintre Rusia şi Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *