Ucraina este gata să renunțe la cazul împotriva Gazprom dacă plata compensațiilor este garantată

0

Naftogaz din Ucraina este gata să retragă procesul împotriva Gazprom de la Curtea de Arbitraj de la Stockholm în cazul reexaminării tarifului de tranzit al gazelor, în cazul în care partea rusă oferă garanții de plată compensatorii în noul contract de tranzit pe termen lung, a declarat miercuri directorul executiv al Naftogaz, Andrei Kobolev.

“Transmitem colegilor noștri ruși: dacă construiți și doriți să transportați – dați despăgubiri. Dacă doriți să transportați și sunteți gata să semnați un contract pe termen lung în conformitate cu normele europene, cu garanții că ne veți plăti acești bani, suntem gata să renunțăm la proces”, a spus Kobolev. Reconsiderarea sau modificarea obiectului revendicării se numără printre alte opțiuni, a menționat el, potrivit Tass.

“Suntem pregătiți pentru orice, am transmis acest mesaj Comisiei Europene și am fost auziți și suntem pregătiți să ridicăm această problemă, dacă acționarul o acceptă, la masa negocierilor cu Gazprom. Scopul e simplu – menținerea tranzitului pe teritoriul Ucrainei”, a spus Kobolev.

Pe 28 februarie 2018, instanța de arbitraj de la Stockholm a pronunțat o hotărâre definitivă asupra diferendului dintre Gazprom și Naftogaz cu privire la contractul de tranzit al gazului prin Ucraina.

Pe 29 martie 2018, Gazprom a contestat arbitrajul de la Stockholm la Curtea de Apel Svea și a cerut schimbarea sa parțială, invocând încălcări procedurale grave. Pe 28 mai 2018, Gazprom a înaintat un recurs instanței pentru a răsturna complet hotărârea arbitrală.

La sfârșitul lunii mai, Gazprom a fost informată că Naftogaz deja începuse demersurile în Elveția pentru a pune în practică decizia Arbitrajului de la Stockholm în disputa asupra contractului de tranzit al gazelor naturale.

Share.

Lasă un comentariu