Ucraina dă în judecată Gazprom pentru „practici anticoncurențiale”

0

Compania națională Naftogaz a declarat că a depus o plângere la Comisia Europeană acuzând gigantul energetic rus Gazprom de practici anticoncurențiale în legătură cu conducta Nord Stream 2 care ocolește Ucraina, potrivit RT.com.

Prin plângere, compania ucraineană de stat propune „o serie de remedii care ar atenua comportamentul anticoncurențial al Gazprom”, se afirmă în declarație. Naftogaz dorește ca Gazprom ”să pună la dispoziția cumpărătorilor europeni de la granițele de est și de vest ale Ucrainei gaze la un preț egal cu prețul oferit clienților Nord Stream 2, preț ajustat pentru costurile de transport relevante”.

Documentul a fost elaborat în strânsă colaborare cu „cei mai buni experți și avocați europeni”, a declarat directorul executiv al Naftogaz, Yuriy Vitrenko, pe Facebook.

Compania ucraineană spune că gazoductul Nord Stream 2, construit în prezent de Gazprom în parteneriat cu cinci mari companii europene de energie, va schimba direcția fluxurilor de gaze, făcând imposibile „fluxurile virtuale inverse” prin Ucraina.

Potrivit Naftogaz, fluxurile virtuale inverse reprezintă o schemă a livrărilor de gaze care permite Ucrainei să achiziționeze combustibilul rusesc de la cumpărătorii europeni prin dobândirea cotei sale în timpul procesului de tranzit. Corporația ucraineană acuză de asemenea Gazprom că a ocolit în întregime „sistemul ucrainean de transport al gazelor, care a rămas blocat sau cel puțin marginalizat în mod semnificativ”.

Share.

Lasă un comentariu