Ucraina a declarat stare de urgență energetică, din cauza deficitului de antracit

0

Guvernul de la Kiev a declarat miercuri stare de urgență energetică, din cauza deficitului de antracit, cărbune extras din zona estică a Ucrainei, controlată de separatiștii proruși, a cărui furnizare este blocată de grupări ultranaționaliste ucrainene, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a cerut respectivelor grupări ultranaţionaliste să pună capăt blocadei şi a avertizat că principalele oraşe ale ţării riscă să rămână fără electricitate după ce vor fi epuizate stocurile de antracit. ”Această situație va conduce la încetarea activităţii industriei metalurgice în care lucrează circa 300.000 de mii de persoane”, a atenționat șeful executivului de la Kiev.
La rândul său ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov, a avertizat că Ucraina mai are stocuri de antracit pentru încă nouă zile. Circa 30% din producţia de energie electrică din Ucraina este asigurată de termocentrale, iar o treime din energia furnizată de aceste termocentrale se realizează pe bază de antracit.
”Încă nouă zile şi va trebui să oprim furnalele. Apoi într-o săptămână va trebui să oprim toate industriile din Mariupol şi ulterior din Krivoi Rog”, a declarat Avakov.
Grupări radicale ucrainene, în care se regăsesc combatanţi şi deputaţi din parlamentul de la Kiev, blochează de trei săptămâni căile ferate pentru a împiedica transportul cărbunelui extras din estul Ucrainei. Argumentul acestor grupări este că banii primiţi de separatiştii proruşi în urma livrării cărbunelui sunt folosiţi de aceştia pentru achiziţia de armament, potrivit Agerpres.
Share.

Lasă un comentariu