Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Turcia va mări securitatea infrastructurii energetice

Turcia va mări securitatea infrastructurii energetice

13 august 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Turcia va instala camere termice și va trimite patrule călare pentru a spori securitatea infrastructurii energetice (conductele-cheie de petrol și gaze), odată cu creșterea atacurilor militante kurde, în încercarea de a proteja aprovizionarea cu energie în acestă țară dependentă de importuri, au declarat oficiali din industria energetică citaţi de Reuters.

Securitatea mai strictă în jurul infrastructurii energetice va fi salutată de Kurdistanul irakian, ale cărui exporturi de petrol trec prin Turcia. Un atac recent asupra conductei a costat această ţară peste 250 de milioane de dolari din cauza sistării fluxului de petrol.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a declarat că va intensifica atacurile, invocând încălcări de încetare a focului de către stat turc. Atacurile au devenit aproape zilnice de când Ankara a început atacurile aeriene asupra taberelor PKK din nordul Irakului, la 24 iulie, ceea ce prim-ministrul Ahmet Davutoglu a numit o „luptă sincronizată împotriva terorismului”.

Şi alte unităţi de infrastructură energetică au devenit, de asemenea, ținte. Conducte azere și iraniene, care transportă un total de 16 miliarde de metri cubi de gaze anual, au fost atacate în ultimele 10 zile.

Debitul de petrol din conducta Irak-Turcia, care transportă petrol către portul din sudul Turciei de la Ceyhan, a fost reluat după o oprire de o săptămână, în urma unui atac PKK, au declarat pentru Reuters un oficial turc al Energiei și un agent de transport maritim.

„Riscurile pentru companiile care furnizează în sau prin Turcia au crescut destul de mult, în lumina atacurilor recente”, spune un oficial însărcinat cu transportul petrolier prin Turcia.

Cu puține rezerve de hidrocarburi proprii, Turcia cumpără 98% din gazele sale naturale și mai mult de 90% din petrolul brut de la producători străini. Importurile, estimate la 61 de miliarde de dolari în 2014, duc la inflamarea deficitului de cont curent, care a ajuns la 45,84 miliarde de dolari în același an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *