Turcia presează băncile să accepte să-și curețe portofoliul de credite energetice neperformante

0

Planul Turciei de a scăpa de credite neperformante de circa 13 miliarde de dolari, una dintre cele mai grave consecințe ale crizei monetare de anul trecut, se conturează în prezent.

Potrivit interviurilor realizate cu mai mult de 12 bancheri, investitori, consilieri și directori de companii, Ankara colaborează cu creditori pentru a elabora o legislație care să le protejeze de pierderi, iar datoriile sunt eliminate din bilanțuri, ambalate în fonduri de investiții, și vândute investitorilor, probabil după câțiva ani, potrivit Reuters.

Mizele sunt foarte mari, pe măsură ce Turcia adoptă prima din mai multe măsuri necesare pentru a ieși din recesiune și a opri ieșirile de pe pozițiile pe lira turcească, inclusiv prin stabilizarea sectoarelor imobiliar și al construcțiilor.

Cât de repede și în de credibil poate executa bail-out-ul din sectorul energetic ar putea determina dacă cea mai mare economie din Orientul Mijlociu își va menține moneda și va reveni pe creștere în cursul acestui an, sau nu va câștiga încrederea investitorilor și va risca o altă criză care e deja activă pe alte piețe emergente.

Guvernul a dezvăluit până acum prea puține despre planul său, dincolo de o schemă prezentată luna trecută de ministrul de finanțe Berat Albayrak, care a declarat că vor fi create fonduri speciale pentru împrumuturile energetice care vor fi scoase în afara bilanțului și, separat, vor fi injectați 4,9 miliarde de dolari în băncile de stat.

Share.

Lasă un comentariu