Trump și Iohannis au discutat despre gazele din Marea Neagră, proiectul de la Cernavodă este de importanță majoră pentru americani

0

Administrația SUA a emis o declarație comună a președintelui Statelor Unite Donald Trump și a președintelui României Klaus Iohannis, care reiterează importanța exploatării gazelor din Marea Neagră, precum și a proiectului nuclear de la Cernavodă. Practic, pentru pentru prima dată în ultimele decenii, SUA manifestă interes pentru proiectul românesc de „energie nucleară civilă” de la Cernavodă.

Potrivit declarației, Marea Neagră „are o importanță strategică pentru securitatea transatlantică”.

”Statele Unite și România recunosc că securitatea energetică reprezintă securitatea națională. Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care fac ca aliații și partenerii noștri să depindă de energia din Rusia”, relevă comunicatul.

„Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea națiunilor noastre și de a spori securitatea energetică a Europei. Statele Unite și România vor lua în considerare cum ar fi mai bine să se îmbunătățească climatul de investiții energetice în România, într-un mod care să prezinte beneficii pentru ambele țări. Cerem în continuare industriei noastre să colaboreze strâns pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se mai arată în comunicat.

În prezent, proiectul Cernavodă, care are în vedere construirea a două noi reactoare, este subiectul unor negocieri cu firma chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu