Acasă » Interes general » Trump promite anularea Planului pentru Energie Curată, lansat sub administrația Obama

Trump promite anularea Planului pentru Energie Curată, lansat sub administrația Obama

30 martie 2017
Eolian
energynomics

Marți, președintele american Donald Trump a promis să pună capăt „războiului cărbunelui“ prin anularea Planului pentru Energie Curată (CPP), lansat sub administrația Obama, care obliga statele să reducă emisiile de carbon ale producătorilor de electricitate. China a răspuns miercuri, reafirmându-și angajamentul de a investi în energie curată și de a onora Acordul de la Paris, un acord internațional pentru combaterea schimbărilor climatice cu obiective privind emisiile de carbon progresiv mai stricte.

CPP, așa cum susțin Trump și șeful EPA, Scott Pruitt, suprasolicită industriile cărbunelui și minieră cu reglementări inutile, ceea ce duce la disponibilizări masive și închideri de capacități electrice, relatează Reuters.

Politicile regresiv-climatice ale lui Trump denunță consensul oamenilor de știință și economiștilor, care afirmă că gaze naturale și energii regenerabile precum energia solară și eoliană sunt mai ieftine și mai curate decât cărbunele. În mai puțin de 100 de zile, Trump a cedat Chinei pozitia cu greu câștigată de Obama pentru SUA de lider global privind schimbările climatice, în condiţiile în care China este cel mai mare emițător mondial de carbon. Toate pentru a resuscita o industrie pe care experții o declară moartă.

În timp ce Trump ignoră tranziția energetică către surse regenerabile de energie, China susţine accelerarea acesteia. Guvernul chinez renunță la 500.000 de locuri de muncă în sectorul cărbunelui și oțelului, oferind reconversie profesională și ajutoare de șomaj pentru lucrătorii afectați. În plus, China îşi crește investițiile în energie verde într-un ritm mai accelerat decât SUA, instalând un număr record de 4 milioane de panouri solare din 2013 până în 2017. În 2015, China a atins un record mondial pentru capacitatea de energie eoliană nou instalată, de 32,5 GW şi este pe cale să atingă și să-şi depășească angajamentele de reducere a carbonului în conformitate cu acordul privind schimbările climatice de la Paris, cu mult înainte de termen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *