Acasă » Petrol și Gaze » Transgaz acuză public întârzierile în dezvoltarea Coridorului Vertical

Transgaz acuză public întârzierile în dezvoltarea Coridorului Vertical

24 noiembrie 2020
Explorare și producție
energynomics

“Vă asigur că gazoductul BRUA va funcționa și va transporta gaze”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la “Romanian International Gas Conference” (RIGC), organizată de Energy Policy Group (EPG). Esențial este însă ca regiunea să aibă acces la noi resurse de gaze naturale, onshore, offshore (Marea Neagră) sau transportate din sudul Europei, prin intermediul așa-numitului Coridor Vertical. Acesta ar urma să lege sistemele de transport de gaze naturale din Bulgaria- Grecia cu cele din Ungaria.

În acest context și la câteva ore după ce Transgaz a anunțat finalizarea lucrărilor la conducta BRUA 1, Ion Sterian a cerut ca „și ceilalți, bulgari și greci, să se țină de treabă, nu doar de declarații de fațadă ale înalților oficiali, că de povești ne-am săturat toți”. Sterian a criticat faptul că nu se întâmplă nimic în segmentul de interconectare dintre Bulgaria și Grecia, în condițiile în care încă din vara anului 2017 a fost semnat un memorandum între statele implicate. „Nimic nu s-a întâmplat. Am încercat în numeroase rânduri […] să avem întâlniri, să discutăm pe configurarea coridorului vertical, cu Bulgaria în primul rând. Nimic nu s-a întâmplat, că ne-am trezit cu o opoziție totală. La nicio adresă nu au răspuns omologii noștri bulgari. Am revenit din nou și la începutul lui decembrie, anul trecut, am semnat un alt memorandum la Bruxelles, în prezența Comisiei Europene, prin DG Energy. Nimic nu s-a întâmplat”, a spus Ion Sterian.

„Inclusiv la telefon, am discutat să trimitem o scrisoare comună către BulgarTransgaz, către compania de proiect care se ocupă de interconectorul dintre Bulgaria și Grecia și către DESFA din Grecia să vedem dacă avem vreo șansă împreună, să mișcăm, să urnim lucrurile din loc. Nu s-a întâmplat mare lucru cu diversificarea surselor.”

Ion Sterian a folosit această ocazie pentru a cere public Romgaz să își mărească producția de gaze, opinând că România va avea o creștere a consumului. „Asigur că BRUA funcționează, va transporta gaze și va trebui mărită capacitatea. În România, consumul de gaze, pe declinul producției onshore a Romgaz, a OMV Petrom, se va accentua și va fi necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră. Consumul României va crește cu peste 8 miliarde metri cubi (mmc). La nivelul Transgaz, pe programul guvernamental de racordare a localităților la gaze, consumul va crește cu circa 4,4 mmc. La Transgaz avem solicitări de peste 3,5 mld mc pe partea de energie electrică pe cogenerare și așteptăm și alte solicitări de punere în funcțiune de noi capacități de producție industrială. Avem nevoie ca Romgaz să-și mărească producția atât onshore, și subliniez acest aspect, cât și offshore”, a precizat Ion Sterian.

Finalizarea proiectului BRUA a fost salutată de Christina Verchere, CEO al OMV Petrom,: „BRUA este un mare succes al Transgaz, este fundamental faptul că gazoductul a putut să fie finalizat, fundamental pentru securitatea energetică a României. Ne gândim în primul rând la exporturi, dar și la importuri, astfel încât piața să fie aprovizionată la cel mai bun nivel”, a spus Christina Verchere.

A treia ediție a Romanian International Gas Conference – RIGC, cu tema “Pactul Verde european și viitorul gazelor naturale”, se desfășoară în format online, în perioada 23-26 noiembrie. Mai multe informații AICI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *