Transelectrica a pornit lucrările la centrul de excelență dedicat lui Stelian Gal

1

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a demarat vineri lucrările de construcție a Centrului de Excelență în Energetică „Stelian Gal” din Sibiu, cu o investiție de circa 5 milioane de lei, din fonduri din proprii, în memoria fostului director general al societății, decedat la începutul acestui an. ”Centrul de Excelență în Energetică va fi primul de acest tip din România, în care se vor putea realiza pregătiri practice în ceea ce privește lucrul sub tensiune”, a anunțat compania.

Centrul de Excelență în Energetică „Stelian Gal” Sibiu va fi construit lângă Stația de 400 kV Sibiu Sud, pe terenul rămas liber în urma retehnologizării stației.

În prima etapă va fi construit Centrul de Cercetare și Dezvoltare Tehnologii de Lucru sub Tensiune și Intervenție Rapidă în Sistemul Energetic Național, care va cuprinde un poligon de antrenament și testare în domeniul lucrului sub tensiune.

Termenul de realizare a acestei etape este de doi ani, iar lucrările vor fi executate de filiala Smart. În cea de-a doua etapă, vor fi amenajate laboratoare și săli de curs, termenul fiind de 18 luni.

„Compania are datoria să asigure formarea și perfecționarea continuă a specialiștilor energeticieni. Transelectrica are astăzi un fond extraordinar de specialiști, însă din păcate cea mai mare parte a lor se află în a doua parte a activității, de aceea eu cred că este imperios necesar acest transfer de cunoștințe și de experiență și expertiză, pentru a pregăti și perfecționa generațiile următoare de specialiști”, a afirmat Corina Popescu, director general executiv al Transelectrica, potrivit unui comunicat de presă din partea companiei.

Tehnologiile lucrului sub tensiune (LST) permit intervenția asupra elementelor, liniilor și stațiilor electrice în vederea reparațiilor sau modernizărilor, fără a scoate de sub tensiune instalația respectivă.

LST aduce importante avantaje atât pentru administratorul rețelei electrice, care își reduce costurile, cât și pentru consumator, care beneficiază de un serviciu fără întreruperi.

Lucrul sub tensiune a fost aplicat în premieră în România la 25 septembrie 1979, la stâlpul 198 al LEA 400kV Sibiu Sud-Țânțăreni de către o echipă de energeticieni sibieni.

”Prin realizarea Centru de Excelență de la Sibiu, menit să pregătească și să perfecționeze specialiștii energeticieni, se urmărește creșterea gradului de siguranță în exploatare, mărirea duratei de viață a echipamentelor, reducerea timpilor de nealimentare a consumatorilor, îmbunătățirea activității serviciilor suport”, arată compania.

Stelian Alexandru Gal a fost director general al Transelectrica în perioada 2005-2009 și 2010-2011, iar în perioada 1998-2000 și 2002-2005 a fost directorul Sucursalei de Transport Sibiu.

În timpul mandatului său de director general, în anul 2006, Transelectrica a fost prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori București.

Stelian Gal a deținut totodată importante poziții în cadrul organismelor naționale și internaționale: membru în Board-ul ENTSO-E, președinte al Asociației pentru Lucrul sub Ten¬siune din România (ALSTR), vicepreședinte al Societății Inginerilor Energeticieni din România (SIER), membru CIGRE Romanian Committee – B2 „Overhead Electric Lines”, membru al Asociației Internaționale pentru Lucrul sub Tensiune (LWA), precum și președinte al Centrului Român al Energiei (CRE).

Stelian Gal a încetat din viață în luna ianuarie a acestui an.

Share.

1 Comment

  1. Ar trebui sa creasca si remuneratia specialistilor din companie. In momentul de fata sunt doar pretentii si ifose… atat, Nivelul superioar de profesionalism trebuie reflectat si in nivelul de salarizare…

Lasă un comentariu