Acasă » Electricitate » Tradeville: Titlurile energetice, în topul randamentelor dividendelor BVB

Tradeville: Titlurile energetice, în topul randamentelor dividendelor BVB

6 februarie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

Anul trecut, companiile românești au plătit cele mai consistente dividende din lume (potrivit studiilor realizate de banca de investiții Berenberg), cu un randament de aproape 8% pentru indicele BET, iar pentru acest an prognozele sunt la fel de încurajatoare, anunță Tradeville.

Astfel, Transgaz, Electrica, Transelectrica și Romgaz ocupă poziții fruntașe în clasamentul celor mai mari randamente brute ale dividendelor, acestea variind între aproximativ 9% și 11%.

“Dividendele reprezintă una dintre cele mai importante teme pentru piața BVB, respectiv un ciclu sezonier de creștere a prețului acțiunilor, în perioada iarnă-primăvară, la companiile cu tradiție în plata unor dividende generoase”, spune Călina Mihali, analist investiții Tradeville.

”Pentru acest an, ne așteptăm ca marile companii să ofere randamente ale dividendelor mult peste rata inflației și peste dobânzile oferite pentru depozitele în lei în sistemul bancar. Știm că investitorii au nevoie de un clasament realizat profesionist, pentru a ști ce strategie de piață să abordeze în perioada următoare și considerăm că această analiză vine în întâmpinarea celor care vor să fie pregătiți cu luni înainte de ultima zi în care mai pot cumpăra acțiuni pentru care pot încasa dividende”, adaugă Mihali.

În clasament se află bănci, fonduri de investiții și companii de stat. Locul întâi este ocupat de Banca Transilvania, care este recunoscută pentru dividendele sale generoase din anii anteriori. Pentru 2017, analiștii Tradeville estimează o combinație de acțiuni gratuite și dividende.

Locul doi este ocupat de Fondul Proprietatea, de la care se așteaptă un randament al dividendului de 11,3% pentru acest an, în timp ce o parte dintre SIF-uri – aflate și ele în top 10 – ar putea beneficia de distribuția extraordinară efectuată anul trecut de Banca Transilvania.

Locul al treilea este ocupat de Transgaz, o companie de stat care ar putea să ofere, potrivit Tradeville, cel mai consistent randament al dividendului din companiile aflate în portofoliul statului.

Companiile de stat prezintă anul acesta o atenție aparte pentru investitori, deoarece la finele lunii ianuarie Guvernul a aprobat un memorandum prin care impune reprezentanților săi în Adunările Generale ale Acționarilor să propună și să voteze în favoarea unei distribuții de minim 90% din profitul din 2016, pentru a se colecta mai mulți bani la bugetul de stat. De această decizie vor beneficia și acționarii cu participații la companii ale statului, atât mici investitori cât și fonduri de investiții.

Pentru realizarea studiului au fost utilizate datele referitoare la profit în conformitate cu rezultatele financiare anunțate la nouă luni, politica referitoare la distribuția profitului avută de companie în ultimii ani și recentele decizii anunțate de companii sau de acționarii majoritari ori relevanți în ceea ce privește politica de distribuire a profitului. De asemenea, au fost folosite doar datele de la companii mari ale căror acțiuni au lichiditate mare, pentru ca studiul să fie relevant pentru un număr cât mai mare de investitori.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *