Termocentrala Mintia a fost reconectată la reţea, în urma acordului privind restanțele

0

Furnizarea gazului metan a fost reluată ieri după-amiază la Termocentrala Mintia, după ce între conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi reprezentanţii Transgaz s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte plata datoriei de 1,7 milioane lei pe care producătorul de energie electrică o are către compania de transport a gazelor.

“Plata datoriei către Transgaz se va face în două tranşe, în lunile aprilie şi mai, în paralel cu achitarea facturii curente. Am avut mare noroc că o instalaţie atât de veche de la termocentrala Mintia, cum este grupul energetic 2, a funcţionat fără probleme în aceste zile în care nu am avut gaz metan”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Potrivit liderului sindical, funcţionarea fără incidente a termocentralei Mintia a demonstrat importanţa experienţei şi a pregătirii profesionale avansate de care trebuie să dea dovadă angajaţii care lucrează în unităţile producătoare de energie electrică, astfel încât să nu fie afectată securitatea în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional.

“În balanţa funcţionării fără probleme a termocentralei a cântărit foarte mult experienţa şi profesionalismul salariaţilor de la Mintia, ceea ce ne demonstrează că este nevoie de continuitate la acest producător de energie electrică pentru a garanta securitatea Sistemului Energetic Naţional. De asemenea, aprovizionarea ritmică cu cărbune din Valea Jiului a contat foarte mult în funcţionarea fără evenimente a termocentralei Mintia”, a completat Iştoc.

Conform sindicaliştilor, pentru prima dată în istoria sa, Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan aproape 48 de ore din cauza unei datorii de 1,7 milioane de lei la Transgaz. În acest timp, centrala a funcţionat doar pe cărbune, cu un singur cazan de abur din cele două ale grupului energetic numărul 2.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) asigură 5% din totalul producţiei naţionale de energie, fiind cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a ţării.

Din cadrul CEH fac parte minele de huilă Livezeni, Lonea, Lupeni şi Vulcan, împreună cu termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Share.

Lasă un comentariu