TeraPlast intră în indicele BET, care ajunge la 17 companii pentru prima dată în istorie

0

Bogdan Tudorache

Bursa de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, a extins la 17 numărul de companii care fac parte din indicii BET și BET-Total Return (TR), după ce Comisia Indicilor a aprobat ca TeraPlast (simbol de tranzacționare TRP) să facă parte din componența celor doi indici, începând cu dată de 23 martie, conform unui raport remis BVB.

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, este prezent pe bursa locală prin compania omonimă, care a fost listată la BVB în iulie 2008. „Includerea companiei Teraplast vine în sensul unei mai bune reprezentări a sectoarelor de pe Bursă în indicii BET și BET-TR. Din punct de vedere al investitorilor, instituționali sau de retail, diversificarea sectorială este un element esențial în strategia investițională,” a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București. BET este primul indice lansat de BVB și include cele mai tranzacționate companii listate pe bursa locală, cu excepția SIF-urilor, iar BET-TR reflectă și dividendele acordate de companiile din BET.

„Suntem într-un moment în care pe piața financiară se văd puține vești bune. Cu toate acestea, noi suntem determinați să servim în continuare interesele acționarilor noștri și ale potențialilor investitori, demonstrând că suntem o companie stabilă, atractivă, lichidă, în care pot avea încredere. Avem resursele necesare atingerii obiectivelor propuse pentru 2020, iar în primele luni ale acestui an sunt în parametrii bugetați. Avem experiența să gestionăm situațiile de criză de genul celei pe care o traversăm în prezent pentru că am mai trecut acum 12 ani printr-o criză. Dacă nu se vor închide toate fabricile nealimentare, după modelul italian, suntem încrezători că vom ieși mai puternici,” a declarat Alexandru Stânean, Director General, TeraPlast.

„Avem nevoie de povești de succes, atât în România, cât mai ales pe bursă. TeraPlast este compania care ne arată că se poate să reușești nu doar să fii în avangarda pieței locale, ci și să ajungi prin strategie și viziune să deții un puternic rol în regiune. Ne dorim să vedem cât mai mulți emitenți români listați la BVB că își asumă un rol de leadership în domeniile lor de activitate atât la nivel național, cât și regional,” a spus Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este, în prezent, cel mai mare producător român de materiale de construcții. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România și Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Ungaria. Din aprilie 2019, business-ul de reciclare al Grupului se desfășoară în cadrul companiei independente TeraPlast Recycling. Grupul TeraPlast a realizat în 2019 o cifra de afaceri de 972,6 milioane de lei și o EBITDA de 91,2 milioane de lei, în timp ce valoarea investițiilor efectuate de Grup anul trecut a depășit 98 milioane de lei. Pentru anul 2020, Grupul TeraPlast țintește o cifra de afaceri de 1,25 miliarde lei, în creștere cu 29% față de 2019 și o EBITDA de peste 145 milioane de lei.

Începând cu 23 martie 2020, cele 17 companii care face parte din indicii BET și BET-TR sunt: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori București (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications N.V. (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN) și Transelectrica (TEL).

Share.

Lasă un comentariu