Acasă » Electricitate » Țările Nordice se opun planului UE de limitare a interconectării

Țările Nordice se opun planului UE de limitare a interconectării

7 decembrie 2018
Distribuţie
energynomics

Propunerea de limitare a fluxurilor transfrontaliere de energie electrică este unul dintre ultimele puncte critice ale reformei propuse de UE în ceea ce privește piața energiei, Berlinul urmărind o limită de 75% pentru capacitatea interconectată pusă la dispoziție pentru tranzacționare, au afirmat parlamentari citați de Euractiv.com.

Limita propusă pentru comerțul transfrontalier cu energie electrică a fost prezentată pe fondul discuțiilor finale din parlamentul european din jurul reformei pieței energiei electrice.

Stimularea schimburilor de energie electrică între țările UE a devenit un obiectiv emblematic al reformei. Infrastructura transfrontalieră este în prezent utilizată la doar 30-35% din capacitate, potrivit Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER).

Dar unele state membre ale UE sunt îngrijorate de deschiderea porților pentru fluxurile de energie electrică din țările vecine, din cauza efectului potențial disruptiv pe care l-ar putea avea asupra rețelelor electrice.

Un amendament impus de Germania ar permite operatorilor naționali de sisteme de transport (TSO) să limiteze capacitatea disponibilă a interconectărilor la 75%, potrivit unui grup de parlamentari nordici din Parlamentul European.

Acest lucru este dificil de acceptat pentru țările nordice, care consideră capacitățile de alimentare transfrontaliere ca o componentă cheie a pieței interne a energiei electrice din Europa.

Restricționarea accesului la interconexiunile transfrontaliere „este comparabilă cu construirea unei autostrăzi și care permite autovehiculelor să utilizeze doar jumătate din benzi”, a afirmat grupul parlamentarilor. Aceasta ar fi „o risipă de bani, în special ai contribuabililor, ai consumatorilor de energie electrică și ai bugetului UE, care au finanțat extinderea rețelei europene de transport”, susțin aceștia.

Sectorul european de energie electrică trebuie să decarbonizeze rapid, declară parlamentarii, spunând că e nevoie de un sistem de electricitate bine interconectat pentru a permite o creștere puternică a energiei regenerabile, provenind mai ales din fermele eoliene din nord.

„Dacă ținem la acțiunea climatică, nu putem menține barierele care întârzie tranziția la electricitatea decarbonizată și, prin urmare, la un sistem energetic european mai sustenabil”, susțin ei.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *