Tarifele chinezești privind exporturile de gaze din SUA pot schimba piața mondială

0

Amenințările Chinei privind noile tarife aplicate importurilor din SUA, în valoare de 60 de miliarde de dolari, vor crea schimbări pe piața energiei, deoarece gazul natural lichefiat american se numără pe lista mărfurilor vizate, spun analiștii, potrivit CNBC. Dacă este pus în aplicare, tariful propus de China, de 25% pentru GNL din S.U.A., va determina schimbări majore pe piața GNL.

China este al doilea mare importator global de GNL, în timp ce SUA se numără printre cei mai importanți exportatori.

Mișcarea este cel puțin surprinzătoare, întrucât China nu precizase anterior posibilitatea taxării importurilor de GNL. Lucrurile s-au schimbat după ce tensiunile comerciale cu SUA au escaladat în mod dramatic în ultimele săptămâni și unii analiști se întreabă în ce măsură mișcarea Beijing-ului va afecta exporturile de gaze americane.

CITEȘTE ȘI Cresc exporturile GNL americane către Europa

Dacă ar fi implementată, noua taxă pentru GNL “ar fi o lovitură gravă pentru industria gazelor din S.U.A. și pentru” dominația energetică” a președintelui (Donald) Trump”, a declarat Hugo Brennan, analist la Verisk Maplecroft.

“Prognozele chineze privind cererea de gaze se bazează pe o serie de proiecte de terminale de export de GNL ce ar putea fi construite de-a lungul coastei de est a Americii, care s-ar alinia la efortul administrației Trump de a transforma SUA într-o superputere energetică. Însă unele diun aceste proiecte s-ar putea să nu atragă ușor finanțare dacă China ridică noi bariere exporturilor SUA”, a susținut Brennan.

China a fost cel de-al doilea mare importator mondial de GNL anul trecut. Se așteaptă ca această țară să devină cel mai important importator mondial al combustibilului super-răcit anul viitor, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie. Anul trecut, aproximativ 15% din exporturile de GNL din SUA au mers către China.

Share.

Lasă un comentariu