Suedia își adaugă numele pe o listă în creștere a statelor fără cărbune din Europa

0

Suedia a devenit a treia țară europeană care a eliminat cărbunele din producția de energie electrică, după ce ultima sa centrală de cărbune a fost închisă definitiv cu doi ani înainte de program, săptămâna trecută.

Uzina Värtaverket a Stockholm Exergi AB și-a închis instalația de cogenerare cu cărbune, numind-o „o mutare de referință” pentru energia curată în Suedia, potrivit Euractiv.com.

„Instalația de cogenerare cu cărbune KVV6 de la Värtaverket a funcționat și a furnizat căldură și energie electrică pentru locuitorii din Stockholm din 1989. Acum este închisă”, a declarat compania într-un comunicat din 16 aprilie.

Europe Beyond Coal, un grup de NGO-uri care ține evidența planurilor de eliminare a cărbunelui în toată Europa, a sărbătorit decizia, care a venit imediat după închiderea ultimei centrale de cărbune din Austria.

„Suedia renunță la cărbune în aceeași săptămână cu Austria, iar traiectoria descendentă a cărbunelui în Europa este clară”, a declarat Kathrin Gutmann, activistă a Europe Beyond Coal. Austria a anunțat săptămâna trecută că își va închide definitiv ultima unitate pe bază de cărbune, care alimenta o rețea de încălzire raională în municipalitatea Mellach, la sud de Graz.

Belgia a fost prima țară a UE care a pus capăt cărbunelui, în 2016. În urma deciziilor Suediei și Austriei, acum există trei țări din UE care au renunțat oficial la cărbune pentru încălzirea rezidențială și generarea de energie electrică.

Share.

Lasă un comentariu