Stocurile de petrol ale SUA, în creștere cu 13,8 milioane de barili

0

Stocurile de petrol din SUA au crescut, săptămâna trecută, cu 13,8 milioane de barili, al doilea cel mai mare avans săptămânal din istorie. Potrivit datelor Administrației americane pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), creșterea stocurilor de petrol, a cincea consecutivă la nivel săptămânal, a depășit estimările din piață.

“Petrolul înregistrează un avans care reflectă o liniștire a investitorilor și o corecție pozitivă ușoară după vânzări masive la începutul săptămânii”, spune Troy Vincent, analist la ClipperData, citat de MarketWatch.

Pe de altă parte, datele EIA arată că stocurile de benzină au coborât cu 900.000 de barili, deși investitorii anticipau o creștere iar stocurile de distilate au rămase la un nivel constant.

Potrivit analiștilor, cea mai mare creștere săptămânală a stocurilor de petrol din SUA de până acum, de 14,4 milioane de barili, a fost înregistrată în octombrie, anul trecut.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a încheiat, în noiembrie 2016, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, convenind tăierea producției zilnice cu 1,2 milioane de barili, la 32,5 milioane de barili.

Ianuarie 2017 a fost  prima lună de implementare deplină a acordului de reducere a producţiei, astfel, membrii OPEC şi-au redus livrările cu 900.000 de mii de barili, echivalentul a 75% din reducerea convenită, arată datele firmei Petro-Logistics SA.

Efectele acordului ar putea fi însă diminuate de o majorare a producției în SUA.

Share.

Lasă un comentariu