Acasă » Petrol și Gaze » Sorin Gal, ANRM: 2016 poate fi primul an când vom începe să reziliem acorduri petroliere

Sorin Gal, ANRM: 2016 poate fi primul an când vom începe să reziliem acorduri petroliere

19 februarie 2016
Evenimente Trecute
energynomics

În 2016, tendinţa este de a reduce investiţiile, a subliniat Sorin Gal, Director General al Agenției de Resurse Minerale, în cadrul Energy Breakfast Club din 17 februarie, pe tema sustenabilităţii în sectorul de petrol şi gaze. „Se vor săpa foarte puține sonde, activitățile de workover s-au înjumătățit, partea de explorare și-a încetinit motoarele până aproape de zero”, a explicat oficialul ANRM.

Deja există acţiuni în instanţă în legătură cu companii care nu şi-au respectat obligaţiile asumate prin contractele de concesiune, iar anul 2016 ar putea aduce primele rezilieri de acorduri petroliere. Lansarea unei runde de licitaţii este, acum, la decizia Guvernului, a mai anunţat Sorin Gal: „Am reușit să finalizăm în luna octombrie 28 de pachete. Acestea sunt bătute în cuie, nu se vor modifica. Și suntem pregătiți de lansarea rundei”.

Reorganizarea ANRM

Totodată, Executivul a demarat procedurile de reorganizare a Agenţiei de Resurse Minerale. „Până la 15 martie, ANRM trebuie să vină cu un program de restructurare a activității, o organigramă și un mod de gândire a fluxurilor documentelor în agenție”, a explicat Sorin Gal. În prezent, doar 17 oameni din cadrul ANRM au în sarcină 474 de zăcăminte, 54 acorduri pe explorare şi emir anual peste trei mii de acorduri şi avize (3700, în 2015). ANRM este finanţată de la bugetul de stat cu 0,37% din sumele pe care agenţia le aduce la buget prin activitatea sa.

Raporturi echitabile

Reprezentanţii ROPEPCA prezenţi la Energy Breakfast Club au susţinut necesitatea ca Agenţia să fie bine finanţată şi bine organizată astfel încât să poată oferi mediul privat un partener solid. Daniel Apostol, secretar general al ROPEPCA a insistat asupra unor principii care trebuie introduse atât într-o nouă formă a legii petrolului, cât şi în practica de zi cu zi a relaţiilor dintre instituţiile publice şi companiile de petrol şi gaze. Cel mai important este principiul echităţii: „Zăcămintele obţinute în urma licitaţiei trebuie lucrate şi valorificate. Ecuația trebuie echilibrată, câștigul să fie deopotrivă al companiei care investește, al statului care colectează taxe și impozite, al comunității locale, al consumatorului care beneficiază până la urmă de această exploatare”.

Deocamdată, în condiţiile unei preţ reper al ţiţeiului în declin puternic şi constant, condiţiile din România rămân împovărătoare pentru industrie: taxa pe stâlp şi suprataxarea veniturilor din petrol şi gaze sunt încă în vigoare, costurile de transport cresc, legislaţia rămâne nearmonizată şi descurajează iniţiativele din sector.

Un milion de barili din Iran

Presiunile puse de preţuri pe sectorul de Upstream înseamnă bune oportunităţi pentru activitatea de rafinare. „Este o conjuctură bună, nemaiîntâlnită de mult timp pe piață”, a spus Dan Dănulescu, director general adjunct la Petrotel LUKOIL. „”Practic, toate rafinăriile din România trec pe plus”, a continuat oficialiul Petrotel LUKOIL, care se aşteptă ca volumele rafinate la Ploieşti să crească în 2016. „În prima jumătate a lui martie, aşteptăm un un milion de barili de țiței din Iran”. Potrivit lui Dănulescu, din producția rezultată din rafinare la Ploiești, 45% merge către export mai ales pe piața regională, iar 55% acoperă necesarul României. „Excedentul de cantitate procesată pe care îl estimăm pentru acest an are a destinație piețele externe”, a precizat Dan Dănulescu.

În 18 ani de prezenţă în România, Lukoil a investit în rafinare 570 de milioane de dolari, din care în jur de 160 de milioane pentru protecţia mediului.

Descarcă prezentarea lui Dan Dănulescu

Costurile de mediu nu trebuie să fie o povară

Când totul e în mişcare, rămân sigure costurile, fie ele obligaţii fiscale, obligaţii contractuale sau obligaţii de mediu. „Costurile de mediu nu trebuie să fie o povară, mai ales în acest climat economic destul de dur pentru industrie”, a punctat Traian Ionescu, director comercial la furnizorul de servicii de mediu Envisan NV.
Companiile au nevoie să asigure o trasabilitate completă a deşeurilor, de la punctul de generare, până la punctul de tratare, valorificare/eliminare, cu accent pe soluţii de valorificare. Desigur, fără, ca aceasta să adauge prea multe costuri suplimentare. Dacă se optează pentru o valorificare superioară, Envisan poate oferi soluţii complete.
“Envisan este, probabil, cea mai inovatoare companie în domeniul gestionării deşeurilor, în principal pentru sectorul de petrol şi gaze, şi poate oferi soluţii pentru o gestionare cât mai bună şi conformă, la costuri adecvate”, a precizat spune Traian Ionescu. „Cea mai bună metodă de a ține sub control aceste costuri este să ai un partener care să ofere toate serviciile, predictibil și pe care te poţi baza indiferent de volum pe tot parcursul anului.”

Descarcă prezentarea lui Traian Ionescu

Au asistat la prezentări și au participat la discuții reprezentanți de la: Afaplan, Aggreko, ALD Automotive, Ambasada Olandei, ANRM, Arggo, Auditeco, BCR, Black Sea Oil & Gas, BMW Group, Book Fly, Brady, Cabur Connecting Energy, Conpet, Efden, Elsaco, TMC e-mobility, Envisan, Excon, Honeywell Romania SRL, Kerui, Lukoil Romania, Marsh, Matei Conf, Ministerul Energiei, NIS Petrol, Norisk, OMV Petrom, Oscar Downstream, Petrotel Lukoil, Radet, RET Utilaje, Romelectro, ROPEPCA, Rottco Consult, Roxtec, Salzgitter Mannesmann Distributie SRL, SGS Romania, Siemens, Sixt New Kopel, The Wardrobe, Univers Ingineresc, Vestra.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: ALD Automotive, Envisan România, PETROTEL LUKOIL, Ridgid, SGS România, Sixt New Kopel.

Participare

În 2016, energynomics.ro îşi propune să organizeze minim 6 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse pot fi accesate aici.

Accesul la Energy Breakfast Club este deschis tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne poți scrie la office [at] energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

2 comentarii la „Sorin Gal, ANRM: 2016 poate fi primul an când vom începe să reziliem acorduri petroliere”

  1. Pingback: ANRM a pregătit 28 de pachete pentru Runda XI de concesionare

  2. Pingback: Petrotel-LUKOIL se aştepată la o producţie în creştere în 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *