Sorin Boza susține declarația comună elaborată la summit-ul pe energie de la Varșovia

0

Bogdan Tudorache

Declarația summit-ului de la Varșovia reprezintă ”un pas mare înainte făcut de toate țările producătoare de energie pe cărbune”, susține directorul CE Oltenia, Sorin Boza. ”Procesul de decarbonizare este un proces ireversibil, în aceste momente trebuie să ne uităm la perioada de tranziție, perioadă ce poate fi, sau nu, diferită de la o țara la alta”, a scris Boza pe pagina sa de socializare.

Potrivit lui Boza, declarația spune printre altele că tranziția energetică reprezintă o transformare bazată pe tehnologie industrială îndreptată către o economie cu emisii reduse care utilizează diverse surse de energie. Procesul trebuie să se desfășoare în conformitate cu justiția socială, având în vedere decizii economice raționale și competitivitatea industriei din cadrul Uniunii Europene, precum și respectarea mediului înconjurător.

”O tranziție sustenabilă trebuie să abordeze schimbările climatice, inclusiv obiectivul Acordului de la Paris, dar necesită soluții globale cu contribuții ambițioase și valide pretutindeni, dar în special în cadrul grupului G20. Sectoarele energetice și sectoarele cărbunelui din Uniunea Europeană vor continuă să își reducă emisiile conform schemei fiabile EU-ETS”, susține directorul CEO.

”Ca atare, tranziția energetică este un proces costisitor și va fi diferită în anumite state ale Uniunii Europene, reflectând punctele de plecare diferite ale fiecărui stat membru. Acesta este motivul pentru care este esențial să avem libertatea de a defini calendarul, precum și metode și instrumente necesare pentru realizarea într-un mod echitabil și sustenabil.

”Sectorul minier și energetic european este sursa unui lanț de valori care trebuie inclus, în mod activ, în această tranziție – de aceea, transformarea de care avem nevoie este aceea care previne sărăcia și instabilitatea socială a regiunilor miniere și stimulează inovația și investiția. Trebuie să existe un echilibru adecvat între obiectivele politicii energetice la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește competitivitatea, securitatea energetică și protecția mediului înconjurător. În absența unui element prioritar, acest triunghi poate constitui baza pentru funcționarea și dezvoltarea echitabilă a societății și economiei în fiecare țară”, a mai scris Boza.

Share.

Lasă un comentariu