Soluții pentru evitarea întreruperilor de curent de la E-acumulatori.ro

0

E-acumulatori.ro este cel mai vechi magazin online de produse electrice de pe piața românească. Preocupat de noul concept de smart home și de opțiunile alternative la producția de energie clasică, Dan Tudose, managerul firmei, a analizat tendințele și evoluția pieței globale de energie pentru a oferi clienților din România avantajele noilor descoperiri din domeniul energiei verzi.

Conform raportului anual național publicat în 2018 de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), românii s-au confruntat în 2017 cu sistări de curent electric care au însumat în medie 284 minute/an per consumator. Valoarea depășește intervalul în care se încadrează indicatorii înregistrați în țările membre UE, în condițiile în care majoritatea instalațiilor de distribuție a energiei sunt mai vechi de 35 de ani. În același timp, numărul de locuințe racordate la rețeaua electrică existentă națională s-a majorat constant. Condițiile meteo extreme au efecte semnificative în creșterea consumului de energie și frecvența întreruperilor de curent: temperaturile foarte scăzute iarna și foarte ridicate vara îi determină pe consumatori să folosească centralele termice sau aparatele de aer condiționat în același timp.

“Există soluții pentru vârfuri de consum în rețea: de exemplu în New York, dimineața când toată lumea pornește aparatul de cafea, se pun în funcțiune camioane care transportă „energie la pachet” (generatoare pe roți) și livrează energie în rețea, susținând consumul suplimentar. Ar putea fi posibil și în București. Dacă numărul consumatorilor care livrează energie în rețea ar crește, nu ar mai exista atât de multe căderi de tensiune și costurile ar fi mai mici pentru toată lumea”, spune Dan Tudose, manager și acționar majoritar E-acumulatori.ro.

Din fericire, consumatorii casnici au la îndemână soluții convenabile pentru aceste situații neplăcute. În prezent există mai multe variante pentru a suplini consumul de energie. Cele mai folosite și cunoscute sisteme în România sunt: sistemele fotovoltaice, bateriile de stocare și sursele tip UPS (surse neîntreruptibile de energie).

Sisteme fotovoltaice – producerea energiei electrice ecologic

Proprietarii de case, care doresc să devină din consumatori, prosumatori (mic producător de energie care poate livra în rețea surplusul), pot beneficia, prin programul Administrației Fondului de Mediu, de o subvenție de la stat de până la 20.000 lei pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe locuință. Pentru o casă panourile solare se instalează în aproximativ două zile, termenul variind în funcție de complexitatea lucrării. Costul instalației sistemului fotovoltaic reprezintă mai puțin de 5% din valoarea investiției în proprietate. Montarea sistemului fotovoltaic îți asigură independența energetică (cam 70-80% din ce consumi vine din panouri) și în plus, este o investiție transmisibilă. Dacă vinzi casa sau dacă o transmiți moștenire, următorul proprietar se va bucura de producția de energie electrică zeci de ani de zile.

Baterie de stocare – energie electrică acumulată în baterie

Principala preocupare a specialiștilor din domeniul energetic este de a îmbunătăți sistemul de stocare a energiei în baterii. Studiile internaționale arată că proprietarii de locuințe caută constant soluții pentru a-și asigura independența energetică. Soluțiile de stocare pot fi utilizate atât de proprietarii de apartamente cât și case și hale.

Pentru un proprietar de casă care dorește să folosească doar iluminatul perimetral, centrala termică și sistemul de supraveghere, un mic sistem de stocare este suficient. În cazul în care clientul vrea să utilizeze pe baterii consumatori puternici, cum ar fi cuptorul cu microunde sau aerul condiționat, trebuie să se asigure că poate suplini consumul. Pentru a alege cea mai eficientă variantă specialiștii de la E-acumulatori.ro analizează frecvența întreruperilor în alimentarea cu energie și durata pentru care clientul dorește o soluție sigură. După o estimare de consum de kilowați pentru fiecare client, E-acumulatori.ro oferă cele mai bune alternative personalizate. Clienții au la dispoziție baterii cu litiu sau cu plumb, iar criteriile de alegere depind de utilizarea finală a dispozitivului. În general este recomandată o baterie economică cu plumb, costul acesteia fiind de sub 1.000 lei.

UPS-uri – soluții salvatoare pentru aparatele din locuință

UPS-urile (sursele neîntreruptibile de curent) sunt dispozitive care îți protejează aparatura electrică de fluctuațiile de tensiune. Clienții pot alege UPS-uri pentru computere, pentru centrale termice sau pentru întreaga locuință, rolul principal al UPS-ului fiind acela de a furniza energie pe termen scurt. Cele mai performante modele sunt cele care funcționează independent de condițiile din rețea, oferind cel mai mare grad de protecție și cea mai extinsă autonomie. Aceste sisteme folosesc un invertor, un încărcător (redresor) și o baterie internă sau externă. UPS-urile stochează energie și o livrează atunci când tensiunea are fluctuații.

“Ne îndreptăm spre o lume preocupată de energie verde în care clienții sunt tot mai atenți la soluțiile pe care le primesc, de exemplu sunt interesați de durata de viață a unei baterii sau de numărul de cicluri. Noi găsim soluții pentru toții clienții noștri atât casnici cât și pentru companii interesate de optimizarea costurilor. Când vorbim de energie, noi ne gândim automat și la surse alternative de energie regenerabilă, iar aici bateriile sunt cele mai utilizate dispozitive de stocare. În viitor ele vor fi din ce în ce mai des folosite, atât de către consumatorii rezidențiali cât și cei industriali. Tehnologia de stocare a energiei în baterii evoluează considerabil, iar acest lucru va duce la scăderea costului bateriilor iar astfel va crește numărul utilizatorilor pe scară largă. Încet-încet, piața de energie se colorează în verde.”, spune Dan Tudose.

Despre E-acumulatori.ro
E-acumulatori.ro este un business de familie, început în 2002 și dezvoltat puternic din 2009. În prezent, portofoliul magazinului online cuprinde 30.000 de produse. Printre brandurile comercializate se numără Panasonic, Enersys, LG, Renusol, Legrand, Eaton etc. În 2018, E-acumulatori.ro a înregistrat o cifră de afaceri de 8 milioane de lei fără TVA, cu 17% mai mult față de anul anterior.

Share.

Lasă un comentariu