Acasă » Electricitate » Soluții durabile integrate pentru prosumatorii de energie

Soluții durabile integrate pentru prosumatorii de energie

30 martie 2020
Electricitate
energynomics
Gabriel Souca
Vice-președinte CREESC
Director General al Energo ESCO

Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice din Cluj-Napoca, împreună cu Universitatea Valahia din Târgoviște, au statutul de parteneri în E-LAND – un proiect de cercetare și dezvoltare strategică EU HORIZON 2020 cu o valoare totală de 6 milioane de euro. (https://elandh2020.eu/).

Proiectul va dezvolta soluții durabile integrate pentru consumatorii de energie – prin producerea, stocarea și furnizarea de energie – raportate la ecosistemele solicitante din anumite zone izolate sau comunități specifice – campusuri, parcuri industriale sau zone rurale.

Potrivit Comisiei Europene, insulele de energie reprezintă consumatori existenți independenți, care nu sunt conectați și nu au interconexiuni pentru a obține o optimizare a utilizării energiei. În prezent, astfel de rețele sunt optimizate și funcționează separat. Cercetările anterioare au arătat că optimizarea integrată a acestor rețele duce la o integrare mai mare a energiei provenite din surse regenerabile în toate rețelele, precum și la scăderea costurilor și o fiabilitate mai mare. Pentru a obține aceste avantaje de optimizare, este nevoie de un instrument inteligent de gestionare – care încă nu există pe piață și este obiectivul proiectului E-LAND.

Soluția E-LAND va fi implementată în 3 proiecte pilot de Testare și Demonstrații în Europa

  • Portul industrial – Portul Borg, Norvegia
  • Campusul universitar – Universitatea Valahia din Târgoviște, România
  • Parcul Tehnologic: Parcul Tehnologic Walqa, Spania

Un element major al proiectului este sinergia dintre partenerii proiectului – 12 entități diferite din 8 țări din Europa cu expertiză diferită și elemente culturale specifice:

  1. Smart Innovation Norway – Norvegia
  2. Schneider Electric – Norvegia
  3. Borg Havn – Norvegia
  4. Institutul pentru Tehnologia Energiei, Norvegia
  5. VaasaETT Ltd Ab Oy, Finlanda
  6. Universitatea Girona, Spania
  7. Intracom SA Telecom Solutions, Grecia,
  8. Institutul Reiner Lemoine Institute, Germania,
  9. Universitatea Valahia din Târgoviște, România
  10. CREESC – Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice, România
  11. Universitatea St. Gallen, Elveția
  12. Instrumente și componente (Instrumentacion y componentes), Spania

În plus, ca impact global al proiectului, printr-un acord de colaborare separat, este inclus în program și un partener din India, BSES YAMUNA POWER.

Rolul CREESC în acest proiect strategic este acela de a analiza și pune la dispoziția grupului de cercetare informațiile de pe piața energetică din România pentru a sprijini calitatea procesului de dezvoltare a proiectului și pentru a adapta soluția integrată pieței est-europene. De asemenea,, CREESC va comunica și va disemina evoluția proiectului și a rezultatelor acestuia către actorii pieței energetice din România.

CREESC reunește companii și experți dintr-o gamă largă de sectoare legate de energie și durabilitate, precum ESCO-uri, companii de construcții, servicii de construcții, experți în schimbări climatice, arhitecți și urbaniști, economiști de mediu, finanțatori de energie. Lucrăm în strânsă colaborare cu mediul academic și cu autoritățile publice locale, oferind un mediu înfloritor pentru dialog, cooperare, parteneriat, integrare și învățare între toți actorii cu care interacționează. Misiunea noastră este de a furniza toate mijloacele necesare în ceea ce privește resursele, capacitățile și expertiza, pentru a accelera investițiile pe piețele private și publice de eficiență energetică și pentru a folosi surse de finanțare dedicate.

Partenerul nostru român în proiectul E-LAND, Universitatea Valahia din Târgoviște, are o infrastructură unică la nivel național, cu 35 de laboratoare de cercetare care sunt în interdependență, permițând dezvoltarea unei activități de cercetare multidisciplinare. A fost proiectată de la bun început pentru a integra elemente de energie activă din surse regenerabile, toate prezente într-o clădire NZEB și în jurul acesteia.

În cadrul proiectului E-LAND, Universitatea Valahia din Târgoviște se așteaptă să obțină rezultate în jurul dezvoltării unui EMS la nivelul întregului campus și interconectarea BMS / BACS cu noul EMS din clădirea institutului de cercetare.

Se vor implementa mai multe scenarii:

  • optimizarea stocării energiei electrice și termice
  • conversia surplusului electric în energie termică
  • implementarea algoritmilor de predicție a consumului
  • implementarea algoritmilor de prezicere a producției de energie din RES
  • optimizarea fluxului de energie la nivelul sistemului energetic local

Rezultatele așteptate de la E-LAND, bazate pe implementarea proiectelor-pilot, comunicate și diseminate în viitor de CREESC sunt:

  • model durabil pentru inducerea schimbării comportamentului energetic în comunități
  • dezvoltarea unui grup de inovație (SIG), cu participarea și a părților interesate din România (ANRE și Servelect). Obiectivul este de a forma un grup de actori interesați care va ajuta la amplificarea impactului inovațiilor rezultate din proiectul E-LAND
  • evaluarea politicilor și recomandări
  • linii directoare de replicare
  • modele de afaceri și plan de exploatare

Ca o notă personală la acest articol, cred că principalul beneficiu pentru comunitățile locale, obținut în urma diseminării rezultatelor proiectului, poate fi schimbarea paradigmei pentru furnizorii de soluții energetice la nivel mondial (electricitate, gaz, echipamente, software etc.). În acest moment, furnizorii se concentrează doar pe modelul lor de afaceri, fără a ține cont de interoperabilitate și integrarea datelor. Proiecte precum E-LAND au marea ocazie de a perturba piața energetică la nivel mondial prin interconectarea în mod simbolic a tuturor aspectelor legate de energie: furnizare de electricitate sau gaze, micro-rețelei, iluminat, panouri fotovoltaice, producători de echipamente, sisteme BMS s.a.. Principalul obstacol prevăzut în acest moment este legat de integrarea datelor și de interpretarea datelor obținute, dar suntem siguri că, împreună cu alți experți din diverse sectoare, vom reuși să-l depășim.

Inovația disruptivă este un concept pe care încercăm să-l punem în discuție în proiectul E-LAND și credem cu tărie că rezultatele obținute împreună cu Universitatea Valahia din Târgoviște vor deveni primul pilon al interconectării tuturor diverselor segmente de piață legate de energie, punând în mijlocul intereselor insulele de energie necunoscute.

În contextul crizei actuale declanșată de COVID19, multe industrii se vor schimba dramatic. Conceptul lucrului de acasă va fi adoptat de numeroase companii și acest lucru va schimba obiceiurile de consum și în ceea ce privește energia electrică. Configurarea insulelor de energie durabilă prin utilizarea datelor obținute din proiectul E-LAND ar putea deveni o oportunitate pentru piața energetică viitoare prin dezvoltarea de noi modele de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *