SOCAR a investit deja 25 de miliarde dolari în Coridorul Sudic

0

Compania azeră SOCAR a investit 25 miliarde de dolari în Coridorul Sudic (SGC) până în prezent, a declarat Khoshbakht Yusifzade, primul vicepreședinte al companiei petroliere de stat din Azerbaidjan, potrivit Trend News.

Yusifzade a spus că este necesar să se cheltuiască aproximativ 44-45 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului.

“Avem deja realizări în această direcție. Conducta trans-anatolică [TANAP, o mare parte din Coridorul Sudic] va fi pregătită în 2018, iar conducta Trans-Adriatică [TAP, de asemenea parte a Coridorului de Gaze Sudic ] va fi pregătită în 2019”.

“Azerbaidjanul va furniza Europei gaz prin aceste conducte. Apar uneori întrebări referitoare la (disponibilitatea rezervelor de gaz de) furnizat către Europa… Rezervele de gaz ale țării sunt de 2,6 mii de miliarde de metri cubi, iar potrivit rapoartelor neconfirmate, rezervele de gaze ajung la șase mii de miliarde de metri cubi”, a adăugat Yusifzade.

Iranul și Rusia s-ar putea alătura, de asemenea, Coridorului Sudic, potrivit sursei citate.

Coridorul Sudic este unul dintre proiectele energetice prioritare pentru UE. Acesta prevede transportul gazelor din regiunea caspică spre țările europene prin Georgia și Turcia.

Gazul care urmează să fie produs în cadrul etapei a 2-a de dezvoltare a câmpului Shah Deniz din Azerbaidjan este considerat ca principala sursă pentru proiectele SCG. Alte resurse pot fi integrate, de asemenea, în acest proiect, într-o etapă ulterioară.

În cadrul etapei a doua a dezvoltării Shah Deniz, gazul va fi exportat în Turcia și pe piețele europene prin extinderea conductei Caucazului de Sud și prin construirea conductelor de gaz natural Trans-Anatoliane și a conductei Trans-Adriatice.

Share.

Lasă un comentariu