Acasă » Electricitate » Sobolewski: Obligațiunea Transelectrica dă startul „anului electric” al pieței de capital românești

Sobolewski: Obligațiunea Transelectrica dă startul „anului electric” al pieței de capital românești

17 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Emisiunea de obligațiuni a Transelectrica, lansată la tranzacționare joi, 16 ianuarie, a fost una din cele mai rapide modalități de finanțare pentru compania națională de transport al energiei electrice.

Deși piețele monetare, mai relaxate în ultima perioadă atât în occident, cât și în România, ar îndrepta investitorii mai degrabă către credite bancare, rigiditatea bancherilor în acordarea acestora vine în contrapondere și dă prioritate finanțărilor de pe piața de capital, spune Sergiu Manea, vicepreședinte executiv al BCR. Astfel, BCR a intermediat emisiunea de obligațiuni a Transelectrica din luna decembrie foarte lejer, cu sprijinul Autorității de Supraveghere (ASF), în condițiile în care ”teribila birocrație românească a dovedit că poate fi înfrântă”, spune Manea.

Emisiunea a fost subscrisă în proporție de 15-20% de către BERD. Pentru noi este foarte importantă reducerea dependenței de valută. Cred că a fost prima emisiune de obligațiuni cu adevărat locală din ultimii ani”, a declarat James Hyslop, director pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Restul obligațiunilor Transelectrica a fost subscris în proporție de 60-70% de companii de asigurări, fonduri de investiții și asset management și în proporție de 10-20% de bănci.

Noi emisiuni de obligațiuni și privatizări la Bursă

În același timp, Bursa de Valori București (BVB) așteaptă marile privatizări.

Cred că vom avea cel puțin o tranzacție mare până la mijlocul anului”, a declarat pentru energynomics.ro Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

Prima ofertă de privatizare ar putea fi cea a Hidroelectrica, unde statul va scoate la vânzare 15% din acțiuni pe piețele din București și Londra.

Anul acesta este marcat de lansarea la tranzacționare a obligațiunilor Transelectrica și cred că va fi un an `electric`”, spune Sobolewski.

Emisiunea (simbol TEL 18) în valoare totală de 200 de milioane lei oferă investitorilor un randament generos, de 4,5% peste rata inflației (de 1,6% în 2013, conform INS). Transelectrica are în plan noi emisiuni în valoare de 700 milioane lei pentru următorii ani, iar prima emisiune ar putea fi efectuată în această vară.

Ne vom gândi la o nouă emisiune de obligaţiuni, dar nu mai devreme de 1 iulie, dată când Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va stabili normele de reglementare pentru următorii cinci ani”, spune directorul general al Transelectrica, Ştefan Doru-Bucătaru.

Într-un nou context economic și politic care ”ridică noi provocări”, Transelectrica va trebui să finanțeze propriile investiții prin noi emisiuni, spune Bucătaru. Costurile lansării noii emisiuni au fost la jumătate față de media costurilor de obținere a creditelor bancare din ultimii ani.

Banii vor fi folosiți pentru investiții în rețea și interconectare și refinanțarea unor credite bancare, acum în curs de negociere. Totodată, parte a banilor vor ține loc de hedging, ”pentru diminuarea riscurilor aferente fluctuațiilor de cost și devalorizării leului”.

În cadrul viitoarelor emisiuni vom avea în vedere și investitorii mici”, spune Bucătaru.

Emisiunea curentă face parte dintr-un volum total al finanțărilor de 900 milioane lei atât în lei, cât şi în valută (201,6 milioane de euro) aprobat pentru perioada 2013-2017. Statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,85%.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *