Sistemul de stocare Tesla subminează cartelurile energetice din Australia

0

Când Tesla a instalat anul trecut cea mai mare baterie litiu-ion din statul South Australia, a însoțit instalarea cu promisiunea că va revoluționa modul în care electricitatea este produsă, stocată și vândută, într-o regiune cunoscută pentru întreruperi și monopolizarea pieței. Mai puțin de două luni mai târziu, această promisiune a fost îndeplinită, generând economii de milioane de dolari, bateria Tesla a a dus la blocarea unei încercări a cartelului energetic din Australia de a valorifica fluctuațiile de putere și de a trimite piața în derivă, potrivit engadget.com.

Ceea ce se întâmplă în mod tradițional, în timpul întreținerii planificate sau a defecțiunilor de sistem este că operatorul australian al pieței de energie solicită companiilor energetice să contribuie cu unele dintre serviciile lor de rețea, fapt cunoscut sub numele de FCAS (controlul frecvenței și serviciile auxiliare). La 14 ianuarie, acesta a cerut 35 MW. Actorii majori – AGL, Origine și Engie – puteau găsi doar 30MW de capacitate “la prețuri reduse” (în ciuda faptului că au mai mult de 400MW disponibile), astfel încât prețurile ar fi trebuit să crească, la fel ca în alte 10 ocazii, în ultimele 12 luni. În timpul acestor evenimente, prețurile au ajuns la 14.000 dolari australieni / MW, comnpaniile încărcând factura cu până la 7 milioane dolari (AUD) pe zi pentru un serviciu care costă, de obicei, o zecime din această sumă.

Nu însă și de această dată: Bateria Tesla a oferit pe piață prețuri mici, menținând prețurile până la aproximativ 270 dolari dolari / MW. Experții spun că Tesla a dus la economii de aproximativ 3 milioane de dolari sau mai mult – o veste bună atât pentru actorii de pe piață, cât și pentru consumatori. Potrivit CEO-ului Powershop Australia, Ed McManus, bateria mare a Tesla are deja un impact “fenomenal”. Tesla nu a terminat de transformat piața australiană, deoarece săptămâna aceasta a anunțat planuri suplimentare de a crea cea mai mare “centrala electrică virtuală” văzută vreodată din statul australian sudic.

Share.

Lasă un comentariu