Acasă » Electricitate » Distribuţie » România se pregătește de monitorizarea inteligentă a rețelelor de electricitate

România se pregătește de monitorizarea inteligentă a rețelelor de electricitate

9 august 2013
Distribuţie
energynomics

Mai sunt 11 zile până când companiile mai pot veni cu propuneri și observații la proiectul ANRE privind introducerea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice (smart metering) în România. Documentul propune două tipuri de modele care pot fi aplicate de către operatorii de distribuție pentru instalarea sistemelor smart metering.

Modelul echilibrat presupune ca instalarea să evolueze de la an la an astfel încât până în 2020 să fie instalate 80% din necesarul de sisteme smart metering. Modelul exponențial presupune aceleași țințe, dar într-un ritm de instalare diferit. În primii ani se instalează un număr redus de contoare pentru a permite companiilor să facă ajustările necesare pentru bună funcționare și interoperabilitate, iar lecțiile învățate să fie aplicate apoi în cadrul unei implementări de tip echilibrat.

Monitorizare inteligentă, din 2014

Implementarea de sisteme smart metering este o inițiativă europeană, la care s-a alăturat și România. În 2009 şi 2012 Comisia Europeană a publicat recomandări pentru instalarea de sisteme de contorizare inteligentă pentru 80% dintre consumatorii europeni până în 2020. In septembrie 2012 ANRE a realizat primul studiu privind contorizarea inteligentă în România. Studiul a analizat stadiul implementărilor la nivel internațional și național, a făcut estimări de costuri și beneficii și a făcut recomandări pentru modelul de contorizare potrivit pentru România.

Programul național de implementare a sistemelor smart metering va debuta în 2014 cu programe pilot, cuprinse în planurile investiționale ale operatorilor de distribuție. După evaluarea informațiilor colectate în cadrul programelor pilot, se fac modificările necesare pentru planurile de executare pentru perioada 2015-2020.

Germania ignoră recomandările UE privind instalarea sistemelor smart metering

Ministerul Economiei din Germania a anunțat recent că nu va urma recomandarea venită din partea UE din cauza costurilor prea mari pentru consumatorii casnici germani. Ministerul Economiei a revizuit un studiu pe care Ernst&Young l-a realizat cu privire la raportul costuri-beneficii și a observat că gospodăriile vor suporta costuri disproporționate raportate la consum. Secretarul de stat din Ministerul Economiei din Germania Stefan Kapferer a spus că rezultatele studiului arată că Germania nu poate urma nediscriminatSecretar de Stat S. kapferer recomandările privind extinderea utilizării sistemelor smart metering, ci astfel de măsuri trebuie să ţină cont de transformările politicii energetice federale.

Recomandările UE permit ca fiecare stat să-şi creeze propriile planurile pentru a atinge ţintele propuse, iar guvernul German spune că exact asta face. În ciuda faptului că aceste instrumente permit consumatorilor să-şi monitorizeze costurile şi consumul, iar furnizorilor să facă o gestionare corectă a cererii, Germania nu a dezvoltat o poziţie politică despre folosirea lor. Această chestiune va trebui să se schimbe dacă planurile de a tripla până în 2050 consumul de energie provenită din resurse regenerabile se doresc a fi atinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *