Acasă » Interes general » Macroeconomie » Šefčovič: Reguli mai stricte pentru eficiența energetică, România aproape de infringement

Šefčovič: Reguli mai stricte pentru eficiența energetică, România aproape de infringement

19 iunie 2015
Interes general
energynomics

Comisia Europeană (CE) va lansa la anul reguli mai stricte privind eficiența şi performanța energetică iar aplicarea reglementărilor existente va fi intensificată, susţine șeful Energiei blocului comunitar într-un interviu acordat EurActiv.

Vicepreședintele CE, Maroš Šefčovič, a confirmat astfel faptul că noile norme vor avea cerinţe mai stricte decât cele deja introduse prin Directiva pentru eficiență energetică existentă (EED) și cea referitoare la performanța energetică a clădirilor.

Dar el a admis că există șanse slabe ca guvernele naționale să cadă de acord asupra revizuirii obiectivului de creștere a eficienței energetice cu 27% până în 2030, ţintă convenită în octombrie anul trecut, cu posibilitatea revizuirii ei în anul 2020.

Proceduri de infringement care includ România

Joi dimineață, Comisia a trimis Grecia în faţa Curții Europene de Justiție pentru refuzul de a pune în aplicare EED. După ce că e urmărită de creditorii internaţionali, Grecia mai trebuie să plătească CE şi o penalizare zilnică de peste 29.000 de euro, până ce legea este pusă în aplicare.

Deasemenea, au fost trimise avertismente finale către Germania, Austria, Portugalia, Croația, Bulgaria, Irlanda, Letonia și România. Următorul pas va fi de a trimite guvernele respective în fața judecătorilor UE.

Reforma propusă de varianta EED din 2012 nu a reuşit să declanșeze renovarea stocului de clădiri al UE, ceea ce ar duce la o reducere a consumului și a costurilor, întrucât guvernele naționale nu au adoptat-o în legislaţia proprie.

În martie, Comisia a introdus o acțiune în justiție împotriva fiecărui stat membru al UE, cu excepția Maltei, pentru lipsa adoptării în legislaţia națională a EED

În martie, Comisia a introdus o acțiune în justiție împotriva fiecărui stat membru al UE, cu excepția Maltei, pentru lipsa adoptării în legislaţia națională a EED. Cazul Ungariei a fost înaintat Curții Europene de Justiție în luna martie. Executivul vrea ca Budapesta să fie amendată zilnic cu peste 15.000 de euro pentru refuzul de a transpune directiva în termenul asumat, iunie 2014.

Vor urma şi alte acţiuni similare, a declarat Šefčovič pentru EurActiv.

„În primul rând, trebuie să vă asigurați că este pus în aplicare în mod corespunzător tot ce a fost agreat”, a spus el, „Prin urmare, cred că veți vedea deschiderea mai multor proceduri de încălcare a dreptului comunitar.”

Slovacul Šefčovič este responsabil cu crearea Uniunii Energetice, strategia pilot a UE menită să consolideze rezistența blocului la deficite, să reducă dependența de importuri și să lupte împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, aceasta reprezintă un răspuns politic la criza din Ucraina, care a expus gradul mare de dependență a UE de gazul rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *