Acasă » Electricitate » Sectorul energetic, îngrijorat de noile norme UE privind confidențialitatea datelor

Sectorul energetic, îngrijorat de noile norme UE privind confidențialitatea datelor

25 octombrie 2018
Electricitate
energynomics

Un nou regulament propus privind confidențialitatea în mediul electronic, aflat în prezent în discuție la nivelul UE, ar afecta noile modele de afaceri din sectorul energiei nepoluante, care sunt „aproape toate” bazate pe colectarea și prelucrarea datelor de către echipamentele casnice și contoarele inteligente, avertizează o coaliție a industriei.

În conformitate cu normele propuse, consumatorii ar trebui să își dea acordul prealabil societăților care procesează date privind energia, cu privire la utilizarea datelor echipamentelor instalate în gospodăriile populației și l-ar putea revoca revocă în orice moment, fără notificare prealabilă.

„Acest lucru face practic imposibilă prelucrarea datelor pentru serviciile energetice inovatoare”, chiar dacă sunt implicate doar date de afaceri, a avertizat coaliția din industrie într-o scrisoare adresată autorităților UE miercuri (24 octombrie).

„Aproape toate modelele de afaceri inovatoare din sectorul energetic se bazează pe prelucrarea datelor consumului, condiția și măsurarea datelor”, spune coaliția în scrisoare, exprimându-și îngrijorarea față de regulamentul propus privind confidențialitatea, potrivit Euractiv.com.

Scrisoarea a fost semnată de cele mai importante asociații din industrie Eurelectric, smartEn, grupul industriei de măsurare ESMIG, Asociația europeană pentru pompe de căldură (EHPA) și SolarPower Europe.

Avertizarea coaliției ilustrează o schimbare în dezbaterea publică privind confidențialitatea datelor în era digitală. Preocupările legate de protecția datelor au fost până în prezent centrate, în mare parte, asupra comportamentului de navigare pe internet al oamenilor, a publicității, a rețelelor sociale și a platformelor precum Uber sau AirBnb.

Odată cu digitalizarea energiei electrice, dezbaterea intră ferm în domeniul energiei.

„Regulamentul privind confidențialitatea în mediul electronic nu se referă doar la cookie-uri și publicitate online, ci ar putea avea și consecințe importante pentru noile modele de afaceri din sectorul energetic”, a declarat Frauke Thies, director executiv al smartEn, asociația europeană de afaceri pentru energie digitală.

„Serviciile inovatoare în domeniul energiei se bazează pe date specifice, de exemplu pentru sistemele de gestionare a energiei, servicii de e-mobilitate și aplicații smart home care ajută consumatorii să economisească bani și să sprijine tranziția către energie curată”, a declarat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *