Schneider Electric colaborează cu Microsoft pentru o aplicație de trasabilitate

0

Trasabilitatea produselor pe tot parcursul lanțului de distribuție devine o provocare majoră pentru companiile din industria alimentară și a băuturilor.

Pornind de la această realitate, Schneider Electric dezvoltă un nou instrument de trasabilitate completă, pentru a monitoriza produsele pe parcursul întregului lanț de aprovizionare din fabrici. În acest sens, Schneider Electric îmbină experiența sa pe segmentul de produse alimentare și băuturi cu cea a partenerului său, Microsoft, în tehnologiile blockchain.

Confruntați cu o complexitate din ce în ce mai mare a lanțurilor de aprovizionare, cu reglementări tot mai stricte și clienți tot mai exigenți, producătorii de alimente și băuturi fac din trasabilitatea produsului o prioritate. Miza este mare și implică reputația brand-ului, conformarea la reglementări, avantaje competitive și costuri. Un raport Allianz Global Corporate & Specialty, publicat la finalul anului 2017, estimează că polițele de asigurare în cazul retragerii unui produs de pe piață ajung la o medie de 9,5 milioane de dolari, industria alimentară și a băuturilor fiind cel mai grav afectată, după cea auto. Trasabilitatea în domeniul alimentar și al băuturilor poate fi dificil de realizat, având în vedere numărul mare de entități implicate în lanțul de producție (producători, furnizori, distribuitori, transportatori).

Schneider Electric a dezvoltat aplicația „End to End Traceability”, care face parte din EcoStruxure™ pentru Industrie. Benjamin Jude, Food & Beverage Segment Solution Architect la Schneider Electric, spune că „aplicația facilitează o retragere mult mai rapidă de produse, atunci când este nevoie.”

Schneider Electric are clienți 21 dintre cele mai mari 25 de companii din domeniul alimentar și al băuturilor, iar pentru acest proiect a colaborat cu un mare grup de retaileri pe segmentul produselor proaspete, cu un distribuitor și un transportor, pentru a dezvolta prototipul aplicației. „Cu acest prototip, companiile pot construi un pașaport electronic pentru fiecare produs, pentru o automatizare completă. De exemplu, prin folosirea IoT se poate menține temperatura rece necesară pe toată durată lanțului de distribuție”, mai spune Jude. În plus, aplicația va permite și o economie de timp, avertizând distribuitorul în timp real în legătură cu orice întârzieri de livrare sau de producție.

„End to End Traceability” încorporează tehnologiile de ultimă generație Schneider Electric, inclusiv senzorii de șoc/umiditate și un sistem „click-to-cloud” pentru raportarea securizată a informațiilor de la obiectele și senzorii conectați. Pentru a gestiona eficient informația din aceste surse diferite, Schneider Electric folosește platforma cloud Azure de la Microsoft și experiența partenerului său în ceea ce privește tehnologia blockchain.

Thomas Conté, cloud engineer & blockchain evangelist la Microsoft, remarcă: „Blockchain este o tehnologie digitală care le permite tuturor membrilor unui ecosistem să distribuie un adevăr comun și unic în cadrul tuturor interacțiunilor. Adevărul respectiv este complet transparent pentru toată lumea, iar fiecare poate contribui la generarea și stocarea sa. Acest lucru creează încredere între membri.” Microsoft s-a asociat cu Schneider Electric pentru a selecta cea mai potrivită tehnologie blockchain și a construi foarte rapid un PoC folosind serviciul Azure Blockchain. „Contractele inteligente valorifică adevărul distribuit către toate părțile implicate pentru a executa automat sarcini cum ar fi plățile sau retragerea produselor și îmbunătățesc colaborarea”, a adăugat Thomas Conté.

Vor fi executate automat termenii și condițiile agreate ale serviciului (timpi de livrare, nivel de temperatură/umiditate etc. Fiecare citire telemetrică este arhivată în siguranță în blockchain și distribuită către toți membrii pentru a asigura trasabilitatea. Protocolul blockchain folosit (Ethereum) și guvernanța vizată (consortium blockchain) asigură derularea unui proiect cu un consum foarte mic de energie.

Share.

Lasă un comentariu