Schimbările aduse subvenţionării nemulţumesc industria solară din Marea Britanie

0

Guvernul Marii Britanii a prezentat un nou plan conform căruia sunt oferite subvenţii în valoare de 300 de milioane de lire sterline producătorilor de energie din surse regenerabile în toamna acestui an, însă schema-suport nemulţumeşte industria solară, potrivit The Guardian.

Bugetul pentru noul sistem de licitație pentru sistemele de energie electrică ecologică era de așteptat să coste un pic peste 200 de milioane de lire, dar a fost strâns cu ajutorul banilor neutilizaţi în runde de finanțare anterioare.

Ed Davey, secretarul Energiei și Schimbărilor climatice, a declarat că noul său sistem de “contract pentru diferență” (CFD), plătit de consumator, ar ajuta la dezvoltarea energiei din surse regenerabile, care ar reduce dependența de gazele naturale de import.

“Transformăm sectorul energetic din Marea Britanie, şi ne lovim de o moștenire de investiții insuficiente pentru a construi o nouă generație de surse de alimentare curate, sigure care reduc dependența noastră pe piețele externe volatile.

“Investițiile în surse regenerabile de energie anuale s-au dublat din 2010 – cu un record de 8 miliarde de lire sterline în 2013. Prin faptul că facem ca proiectele să intre în competiție pentru sprijin, ne asigurăm că şi consumatorii obțin cea mai bună afacere posibilă,” a spus Davey.

Însă sistemul de licitație CFD a fost denaturat intenționat către cele mai slabe și mai scumpe sectoare, cum ar fi energia eoliană offshore și a mareelor, ​​și îndepărtat de tehnologii mai ieftine și mai mature, cum ar fi energia eoliană de uscat și cea solară.

Sistemul anterior de sprijin – obligația pentru surse regenerabile (RO) – va fi eliminat în 2017 pentru majoritatea industriilor, însă pentru industria solară cu proiecte de mari dimensiuni subvenţia va fi eliminată în luna aprilie a anului viitor.

Departamentul de Energie și schimbări climatice (DECC), spune că decizia a fost luată deoarece solarul foloseste prea mult din bugetul total al subvenției, deşi Solar Trade Association (STA) a negat acest lucru.

“Solarul a fost steaua în ascensiune în programul coaliției pentru energie regenerabilă și a fost promovat recent de către primul-ministru în cadrul ONU și de către miniștrii la conferința recentă a ONU”, a declarat Paul Barwell, director executiv al STA.

“De ce expune riscului guvernul britanic realizările acestei industrii incredibile de energie solară? Tăierea creșterii sale este un lucru pervers și nejustificat din motive bugetare – solarul a consumat doar aproximativ 1% din bugetul energiei regenerabile”, a adăugat el.

El e susținut de Friends of the Earth, organizaţie al cărei militant, Alasdair Cameron, a susținut că decizia guvernului va avea efecte negative asupra creării de locuri de muncă, climatului și celor care doresc să fie conectați la o energie curată.

“Solarul ar putea fi mai ieftin decât combustibilii fosili, în doar câțiva ani, dar are nevoie de un pic mai mult ajutor de la guvern pentru a ajunge acolo. Imposibilitatea de a investi acum va însemna o oportunitate uriașă ratată pentru economia Marii Britanii”, a spus el.

Mărirea bugetului la 300 de milioane de lire a fost salutată de către sectorul energiei din surse regenerabile, dar oficiali din industrie au declarat că de structura și costul respectivei scheme ar beneficia pe nedrept marile regii de utilități, în detrimentul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

Nina Skorupska, director executiv al Asociației pentru Energie Regenerabilă, spune că “, procesul de alocare este încă prea riscant și complicat pentru majoritatea independenților din energia regenerabilă și IMM-urilor care încearcă să pătrundă pe piața energiei consolidate din Marea Britanie, alimentând și mai mult poziția dominantă a utilităţilor integrate vertical.

Share.

Lasă un comentariu