Acasă » Electricitate » Hidro » Salariaţii Hidroelectrica vor putea cumpăra 10% din acţiunile nou-emise

Salariaţii Hidroelectrica vor putea cumpăra 10% din acţiunile nou-emise

6 decembrie 2013
Electricitate
Bogdan Tudorache

 Salariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la l0% din acţiunile nou-emise (sau 1,5% din totalul acțiunilor companiei) în urma majorării de capital prin care statul vizează plasarea pe piaţa de capital a unui pachet de 15% din titlurile producătorului de electricitate.

Fondul Proprietatea, care deţine deja 19,94% din capitalul Hidroelectrica, va avea drept de preemţiune, iar în cadrul ofertei îi va fi oferit un pachet suplimentar de acţiuni de 3,74% din capitalul existent al Hidroelectrica pentru a-şi păstra participaţia.

Dreptul salariaţilor, conducerii şi pensionarilor companiilor de stat de a primi acţiuni la privatizarea sau listarea companiei respective este precizat în Legea 137 din 2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării firmelor de stat, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern privind listarea la bursă a Hidroelectrica.

Salariaţii, conducerea şi pensionarii din alte companii de stat privatizate, precum Petrom, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord şi filiale ale Electrica nu au beneficiat de prevederea legii.

Listarea a 15% din capitalul Hidroelectrica va fi realizată în urma majorării capitalului companiei, prin aport de capital privat, cu 18,74%. Operaţiunea este programată pentru iulie 2014.

Hidroelectrica are un capital social de 4,47 miliarde de lei şi este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Listarea pe piaţa de capital a Hidroelectrica este un angajament asumat de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *