Acasă » Interes general » Rusia protestează faţă de intenţia UE de a institui o taxă pe carbon pentru produsele importate

Rusia protestează faţă de intenţia UE de a institui o taxă pe carbon pentru produsele importate

31 august 2020
Import-Export
Energynomics

Moscova a protestat faţă de intenţia Uniunii Europene ca pentru rambursarea datoriilor ce vor fi create pentru constituirea fondului european de redresare post-pandemie să introducă o taxă pe carbon percepută asupra produsele importate de blocul comunitar, o măsură care ar fi foarte costisitoare pentru Rusia, ţară foarte dependentă de exporturile de hidrocarburi, consemnează AFP.

”Dorinţa partenerilor noştri europeni de a introduce o taxă pe carbon sub acoperirea agendei climatice a stârnit preocupări într-un anumit număr de ţări”, a declarat Dmitri Medvedev, fost prim-ministru rus, în prezent vice-preşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

O asemenea taxă ”va avea de asemenea consecinţe foarte grave asupra economiei rusă, întrucât industriile noastre de bază, precum metalurgia feroasă şi neferoasă, industria chimică, energetică ar putea fi afectate”, a explicat Medvedev, insistând însă asupra petrolului şi cărbunelui rusesc.

”Pierderile financiare ale exportatorilor naţionali (ruşi) se vor ridica la miliarde de euro”, a menţionat el, făcând referire la estimările Academiei de ştiinţe ruse, conform Agerpres.

Şefii de stat şi de guvern din statele UE au convenit luna trecută asupra emiterii de datorie comună pentru constituirea unui fond de redresare post-pandemie în valoarea de 750 de miliarde de euro, dintre care 390 de miliarde vor fi accesate de statele membre ca subvenţii şi 360 de miliarde ca împrumuturi.

Aceşti bani urmează să fie atraşi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare şi partea de subvenţii va fi rambursată prin instituirea de noi taxe la nivelul UE, mai ales taxe de mediu, printre ele fiind şi această taxă pe carbon asupra produselor importate în blocul comunitar şi care ar urma să fie instituită înainte de anul 2023.

Calificând o asemenea măsură drept ”protecţionism latent (…) care va îngrădi accesul mărfurilor ruseşti pe piaţa UE”, Medvedev a subliniat necesitatea negocierii acestei chestiuni atât în format bilateral cu UE cât şi cu organizaţiile internaţionale abilitate, precum Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *