Rusia este gata să investească 50 mld. dolari în industria energetică a Iranului

0

Iranul a marcat potențiale investiții rusești în sectorul petrolului și gazului în valoare de 50 de miliarde de dolari și încearcă să-și accentueze relația cu Moscova, pe fondul presiunii din ce în ce mai puternice a SUA de a reduce exporturile de energie ale țării și de a izola Teheranul pe plan diplomatic. Rusia a încercat să utilizeze vasta sa industrie a petrolului și gazelor pentru a forma legături mai puternice cu Iranul, ca parte a unei strategii de creștere a rolului său în Orientul Mijlociu.

Mișcarea include sprijinirea guvernului lui Bashar al-Assad în războiul sirian, deoarece după sancțiunile occidentale și americane trebuie să caute noi parteneri comerciali și de investiții.

“Rusia este pregătită să investească 50 miliarde dolari în sectoarele petrolului și gazelor din Iran”, a declarat Ali Akbar Velayati, consilier senior al liderului suprem al Iranului, în cadrul unei vizite la Moscova care a inclus o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. “Cooperarea militară și tehnică cu Rusia este de importanță majoră pentru Iran”.

Relația Rusiei cu Iranul va fi probabil un element-cheie al discuțiilor purtate luni între Putin și președintele american Donald Trump de la Helsinki. Dl Trump este așteptat să solicite lui Putin să reducă influența iraniană în Siria și ar putea amenința cu sancțiuni suplimentare dacă firmele rusești continuă să facă afaceri cu Teheranul, potrivit FT.com.

Velayati, cel mai înalt diplomat al Ayatollahului Ali Khamenei, a spus că o companie petrolieră rusă a semnat deja o înțelegere de 4 miliarde dolari cu Iranul care “va fi implementată în curând”, fără a oferi detalii.

El a adăugat: “Două alte mari companii petroliere ruse, Rosneft și Gazprom, au început discuțiile cu ministerul petrolier al Iranului pentru a semna contracte în valoare de până la 10 miliarde de dolari.” Un oficial guvernamental rus a confirmat planurile de investiții de 50 de miliarde de dolari, cu condiția anonimatului.

Share.

Lasă un comentariu