Rusia acuză SUA că forțează Europa să cumpere GNL, dar are propriul interes în exporturi

0

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a acuzat marți Statele Unite că impun Europei să cumpere gaze naturale lichefiate (GNL) americane și a acuzat SUA de concurență neloială.

“Factorul care joacă astăzi un rol important este protecționismul pe care îl vedem astăzi în Statele Unite, care își impune efectiv vânzările de gaze naturale lichefiate consumatorilor europeni, în detrimentul dreptului lor de a alege”, a declarat Novak, potrivit Reuters.

Dar Rusia are propriul interes de a deveni un super-exportator de GNL.

Novatek PJSC, principalul acționar al fabricii de GNL din Yamal, declară că planurile pentru proiectele viitoare vor transforma Rusia într-unul dintre cei mai mari exportatori de combustibil într-un deceniu, potrivit Bloomberg.

Deja exportatorul numărul unu mondial de gaze prin conducte și al doilea mare vânzător de țiței contează pe exporturile de la uzina din Sabetta pentru a oferi Rusiei lui Vladimir Putin un alt debușeu pentru resursele energetice de neegalat ale țării.

“Rusia poate fi în topul celor mai mari patru exportatori de GNL”, a declarat Mark Gietvai, directorul financiar al Novatek, într-un interviu acordat la Londra.

Novatek a demonstrat că este posibil să se producă și să se lichefieze combustibilul chiar și în condiții nordice extreme, la prețuri competitive și să fie transportat pe piețe aflate la mii de kilometri distanță din Europa și Asia. Acest lucru este ajutat de retragerea gheții din Arctica, care permite flotei special construite de vase consolidate să transporte combustibil de-a lungul coastei nordice a Rusiei.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu