Acasă » Regenerabile » Royal Dutch Shell, Statoil şi Eni înlocuiesc platformele marine de foraj cu turbine eoliene offshore

Royal Dutch Shell, Statoil şi Eni înlocuiesc platformele marine de foraj cu turbine eoliene offshore

27 martie 2017
Electricitate
energynomics

Marile companii petroliere Royal Dutch Shell, Statoil şi Eni SpA se dezvoltă puternic în sectorul parcurilor eoliene offshore din Marea Nordului. Giganții, încep să concureze cu marii furnizorii de energie electrică, precum Dong Energy A/S şi Vattenfall AB, care s-au specializat în ancorarea de turbine eoliene pe fundul mării, potrivit Bloomberg.

“Cu siguranţă este un domeniu de interes pentru noi, având în vedere sinergiile evidente cu afacerile tradiţionale de petrol şi gaze. Nu putem rămâne blocaţi în industria de petrol şi gaze pe care o ştim şi să aşteptăm să vină altcineva să facă acest salt”, a declarat vicepreşedintele grupului petrolier italian Eni SpA, Luca Cosentino.

Reprezentanții companiilor petroliere afirmă că au multe motive pentru a intra în industria energiei eoliene și susțin că randamentele oferite de parcurile de turbine eoliene sunt predictibile şi susţinute de preţurile reglementate la electricitate. Pe de altă parte, şefii companiilor din domeniul combustibililor fosili vor să cucerească şi ei o parte din afacerile cu energie verde, având în vedere că prognozele arată cum regenerabilele vor începe să diminueze piaţa combustibililor fosili.

În ultimii ani, producţia de petrol a scăzut în Marea Nordului, dar activitatea economică a fost susţinută de turbinele eoliene offshore, în urma unei investiții de aproximativ 99 de miliarde de dolari, făcute în perioada 2000-2017, potrivit datelor Bloomberg New Energy Finance.

”Parcurile eoliene sunt deosebit de interesante pentru Shell, deoarece pot alimenta electroliţii ce produc hidrogen, care ar putea fi un combustibil important pentru automobile în următoarele decenii. Grupul petrolier anglo-olandez Shell a înfiinţat o divizie care să identifice cele mai profitabile locaţii pentru tehnologiile curate, a declarat Sinead Lynch, directorul pentru operaţiunile Shell din Marea Britanie.

Nick Gardiner, responsabil pentru energie eoliană offshore la Green Investment Bank, susține că intrarea marilor companii petroliere pe segmentul regenerabilelor face parte dintr-un “trend de lungă durată”, iar giganţi, precum Shell şi Eni, au puterea de a finanţa proiecte mai eficient decât mulţi dintre competitorii lor. “După ce ai produs energia eoliană, trebuie să şi vinzi electricitatea şi noi avem afaceri puternice în domeniul marketingului ş vânzărilor”, a mai declarat Lynch.

Reducerea costurilor în producţia de energie eoliană offshore ajută această tehnologie să înceapă să concureze cu formele tradiţionale de energie, în special energia nucleară. Proiectele care încep să intre acum în funcţiune furnizează electricitate la jumătate din preţul parcurilor eoliene finalizate în 2012, graţie unor turbine mai mari şi unei concurenţe crescute. Costurile ar putea scădea cu încă 26% până în 2035, susţin analiştii de la Bloomberg New Energy Finance.

Un comentariu la „Royal Dutch Shell, Statoil şi Eni înlocuiesc platformele marine de foraj cu turbine eoliene offshore”

  1. Si PENTRU POLITICIENII ROMANI:
    Energia din valuri este mult mai rentabila decat energia eoliana de acum. Haideti sa facem energie din valurile MARII NEGRE !
    Poluarea exista.
    Combustibilii s-au scumpit.
    Toate preturile s-au marit.
    ALTE TAXE VOR VENI !
    Eu ma intreb ce este in capul nostru, al romanilor, de la MARE la mic ?!
    Sa stii sa faci energie din valuri si sa nu faci, sa ai cu cine si cu ce sa faci energie din valuri,
    SI SA NU FACI, indiferent de pretext,
    cum se numeste ?!
    SE NUMESTE FRICA ?!
    SE NUMESTE LENE?!
    SE NUMESTE PROSTIE ?!
    SE NUMESTE RAUTATE ?!
    Sa stii sa faci, sa ai cu ce sa faci energie din valuri, si sa nu faci = INACCEPTABIL.
    Nu omoram industriile existente. Doar le ajutam.
    Putem reduce rapid energia consumata din combustibili fosili.
    Reducem poluarea.
    Eliminam importul.
    Scadem pretul.
    Marim siguranta. Marim siguranta personala. MARIM SIGURANTA NATIONALA.
    Marim confortul.
    Il veti ajuta pe Dl. Presedinte sa se hotarasca ?
    Multumesc.
    Domnule Presedinte, haideti sa facem ROMANIA REGINA ENERGIEI DIN VALURI.
    Energia din valuri este ABSOLUT NEPOLUANTA, USOR DE OBTINUT SI CEA MAI IEFTINA.
    Cu energie din valuri ieftina se obtine apa desalinizata ieftina, HIDROGEN VERDE IEFTIN, etc.
    Cunoașteți pe cineva care va produce 100 MW Putere Instalată din valuri, până în 2025, conform obiectivului Uniunii Europene? Statisticile oficiale spun ca nu exista acel cineva.
    Numele meu este Neacsu Ion, sunt un inventator din Constanta, Romania. Eu am invenții pentru utilizarea energiei valurilor. Eu stiu să fac electricitate din valuri.
    Cu una din invențiile mele, și 3 firme specializate, putem realiza 100 MW Putere Instalată din valuri, într-un an de muncă. In anul doi facem 1000 MW P.I.
    Invenția mea este foarte simplă:
    POMPA(E) CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA, invenția mea, este fixată de fundul mării. UN COLECTOR DE VALURI este conectat la PISTONUL POMPEI. Valurile ridică și coboară COLECTORUL și odată cu acesta, PISTONUL, pompând astfel apa care este trimisă la turbina unui HIDROGENERATOR Clasic. Apa roteste rotorul HIDROGENERATORULUI SI PRODUCE ELECTRICITATE fix la parametrii SISTEMULUI ELECTRIC in care este debitata energia.
    SIMPLU, CURAT, SIGUR, EFICIENT, PROFITABIL.
    Cu aceasta inventie 3 firme pot realiza o uzina electrica, actionata de valuri, cu P.I. de 100 MW in primul an de munca. In anul al doilea realizeaza +1000 MW P.I. etc.
    Vedem ca exista doar 2 elemente noi in aceasta uzina, POMPA si COLECTORUL ei. Celelalte componente sunt cunoscute de industrie. Si de aceea eu sunt sigur ca vom reusi. Pot sa spun cele trei firme potirvite pentru a face energie din valuri la nivel industrial: 1) Santier naval, poate GSP Shipyard, Offshore, 2) UCM Resita, 3) Hidroelectrica.
    DUMNEAVOASTRA, PRESEDINTELE ROMANIEI, VRETI CA ROMANIA SA FIE PRIMA, IN LUME, IN ENERGIA VALURILOR ?
    Daca vreti, dati ordin ca lucrarile sa inceapa urgent. Pentru inceput, nu este nevoie de studii de fezabilitate, se pot face pe parcurs, doar la obiect, nu la nesfarsit. Vom face trei – patru – cinci uzine in marimi crescatoare, pana la marimile alese. Uzinele facute primele, pentru probe, vor fi uzine adevarate, vor debita energie in SEN. Nu vor fi pierderi.
    Eu sunt gata să cooperez.
    Mulțumesc.
    Cu stima:
    Ion Neacsu, inventator, CT, Romania,
    Email: [email protected],
    Telefon: +40722618640.
    P.S.
    Aveți dreptul să nu credeți.
    Aveti datoria verificati.
    Cei care va spun ca nu se poate, sa argumenteze.
    Daca insista ca nu se poate, confruntati-i cu mine.
    Ori nu stiu, ori n-au chef de munca.
    Sau ambele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *