ROPEPCA reclamă discriminarea industriei petroliere locale prin măsuri adoptate în Parlament

0

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) privește cu mare îngrijorare recentele amendamente din Parlament cu scopul modificării cadrului în care operează industria de petrolieră, ce vizează majorarea cotei de impozitare de la 60% la 80% pentru prețurile peste 85 lei/MWh și permanentizarea unui impozit temporar prevăzut de OUG 99/2016 şi care au fost aprobate și votate de Camera Deputaților la data de 13 iunie 2017, se arată într-un comunicat remis energynomics.ro.

Potrivit reprezentanților ROPEPCA, ”modificările inopinate și excesive ale cadrului fiscal sunt de natură să pună în pericol atât industria petrolieră locală, cât și climatul investițional, transmițând semnale negative întreg mediului de afaceri cu privire lipsa de stabilitate și credibilitate”.

”În ultimii ani, ROPEPCA a fost permanent deschisă la consultări cu autoritățile cu privire la un nou cadru fiscal aplicabil industriei petroliere. Orice modificare inopinată, fără consultări și analiză, precum intenția Parlamentului de majorare și prelungire nedeterminată a impozitării suplimentare a venitului din liberalizarea prețurilor la gaze naturale desconsideră dialogul pe acestă temă din ultimii 4 ani și pune sub semnul întrebării credibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri din România”, a precizat Mark Wagley, președintele în exercițiu al ROPEPCA.

ROPEPCA a arătat în mai multe rânduri că prin aplicarea impozitării suplimentare exclusiv la producția internă, aceasta va fi defavorizată în raport cu sursele din import. Având în vedere dependența de o singură sursă de import, Federația Rusă, această formă de discriminare afectează direct și securitatea energetică națională.

”Această tendință este confirmată și de cele mai recente cifre publicate de Institutul Național de Statistică: România a importat 537.000 tep de gaze naturale utilizabile în T1 2017, cu 332% mai mult decât in perioada similară din 2016, în timp ce producția locală este în descreștere, companiile fiind nevoite să închidă sonde”, se arată în comunicat.

”Liberalizarea prețului gazelor naturale nu este un fenomen care să justifice o taxă adițională, ci reprezintă implementarea unui obiectiv asumat de România la nivel european pentru a trece la o stare de normalitate pentru o piață liberă și într-un context de piață europeană unică. În plus, majorarea cotei nu este justificată în raport cu nivelul actual de impozitare a industriei în România”, au explicat oficialii ROPEPCA.

Conform unui studiu Deloitte, în timp ce rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare raportate la venituri a crescut în România de la 15% în 2014 la 17,5% în 2016, media impozitării în Europa (exclusiv zăcământul Groeningen din Olanda care are un regim fiscal special) a scăzut de la 9,3% în 2014 la 7,9% în 2015.

În dezbaterea Parlamentului se mai află o propunere de modificări care au potențial impact negativ asupra stabilității cadrului legislativ aplicabil industriei petroliere, inclusiv obligația ca toate gazele naturale să fie comercializate pe o singură platformă.

“Pe lângă amendamentele cu privire la instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementarii pieţei de gaze naturale, suntem îngrijorați și de recentele discuții cu privire la obligația pentru producătorii de gaze naturale de a comercializa întreaga cantitate produsă domestic exclusiv pe platforma de tranzacționare pentru o perioadă nelimitată de timp, obligație regăsită în amendamentele propuse spre modificarea și amendarea Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012. În această privință, considerăm că obligația propusă reprezintă restricții asupra acordurilor comerciale bilaterale agreate prin negociere directă, asupra livrărilor trans-frontaliere de gaze naturale agreate prin negociere directă, reprezentând în fapt o interdicție asupra comerțului de gaze naturale  bilateral direct cu furnizori, traderi și consumatori din alte State Membre, exportului de gaze naturale și a dreptului producătorilor de a dispune liber de gazul natural produs, precum și un tratament discriminatoriu față de producătorii locali de gaze naturale, în raport cu cei străini, cărora nu li se aplică aceste obligații”, a precizat mai precizat președintele ROPEPCA.

ROPEPCA crede cu tărie că orice schimbări semnificative aduse cadrului de piață al industriei petroliere trebuie să fie supuse unor analize de impact și să se aloce suficient timp pentru consultări ample cu industria, astfel încât să fie atât în interesul industriei, cât și al statului pe termen lung și, deci, să securizeze economia și aprovizionarea cu energie, se mai arată în comunicat.

Share.

Lasă un comentariu