Acasă » Petrol și Gaze » ROPEPCA: Dereglementarea prețului la gaze reprezintă doar primul pas

ROPEPCA: Dereglementarea prețului la gaze reprezintă doar primul pas

28 august 2019
Consumatori
energynomics

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA apreciază drept benefică și necesară propunerea Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților privind abrogarea articolelor care fac referire la domeniul energiei din Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 și speră că același lucru se va întâmpla și în comisiile raportoare. Prevederile din ordonanță plafonează prețul gazelor la producător și introduc o nouă contribuție de 2% și conduc la creșterea artificială a prețului nereglementat și reducerea investițiilor, consideră ROPEPCA. În plus, consumatorii cu adevărat vulnerabili nu sunt protejați prin aceste măsuri, subliniază asociația care reunește majoritatea celor mai active companii din industria de petrol și gaze. Între acestea se numără ADX Energy, Amromco, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Sand Hill Petroleum Romania, Stratum Energy, Vermilion Energy și Serinius Energy.

ROPEPCA a militat pentru abrogarea prevederilor ordonanței aplicabile sectorului energetic din momentul adoptării acesteia, demonstrând constant consecințele sale negative prin opinii ale experților și un studiu de impact independent. Deși în vigoare pentru numai câteva luni, măsurile impuse prin Ordonanța 114 au perturbat funcționarea pieței de gaze, ducând la o creștere artificială a prețului nereglementat și au afectat viabilitatea economică a proiectelor de explorare și producție petrolieră.

Asociația consideră că abrogarea prevederilor este o necesitate evidentă și stringentă, reprezentând un prim pas spre întoarcere la normalitate și la reabilitarea încrederii investitorilor în România ca destinație de proiecte în domeniul energetic.

Ca sectorul energetic să redevină unul cu adevărat competitiv și diversificat trebuie integrate mecanisme de piață funcționale și măsuri pentru protecția reală a consumatorilor vulnerabili. De asemenea, este necesară stimularea activității de producție prin actualizarea legislației cu privire la deblocarea operațiunilor petroliere, înlăturarea barierelor birocratice și modernizarea regimului datelor.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active. Prin eforturile companiilor din sector, se asigură peste 90% din consumul României de gaze naturale. Pentru menținerea constantă a nivelului producției de țiței și gaze este nevoie de investiții semnificative și de un cadru de reglementare stabil, predictibil și competitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *