Acasă » Interes general » Rompetrol primește undă verde pentru investiții de 350 mln. dolari

Rompetrol primește undă verde pentru investiții de 350 mln. dolari

23 ianuarie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

Guvernul a aprobat memorandumul cu Rompetrol prin care sunt achiziționate aproximativ 27% din acțiunile Rompetrol Rafinare Constanţa contra sumei de 200 milioane dolari și este creat un fond de investiții comun cu o participare inițială a companiei petroliere de 150 de milioane de dolari. Fondul va atinge pe termen mediu și lung un miliard de dolari. Totodată, vor fi stinse, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi The Rompetrol Group.

Fondul de investiţii în sectorul energetic va funcționa sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul inițial al The Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.

„Există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959% din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group”, se precizează într-un comunicat.

Un memorandum ”tergiversat”

Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol este finalizată, pe baza observaţiilor primite de la ministerele Finanţelor şi Justiţiei, şi va fi aprobată de Guvern.

„Vreau să dăm un semnal foarte clar că vrem să salvăm investiţiile în România, chiar şi când acestea sunt victime ale bătăliilor politice, să salvăm locurile de muncă şi că, pentru Guvernul acesta, cei care investesc bani în România, care plătesc taxe şi creează locuri de muncă sunt parteneri. Nu cred că e nimic rău să spun asta, toţi cei care investesc bani, care plătesc taxe corect şi fac locuri de muncă trebuie sprijiniţi de către acest Guvern, indiferent că e vorba de cea mai mare companie din România sau de cea mai mică. Acesta este mesajul pe care vreau să-l dăm prin decizia de astăzi”, a spus Ponta în şedinţa de guvern, citat de Mediafax.

Săptămâna trecută surse guvernamentale au declarat agenţiei Mediafax că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost inclusă pe agenda şedinţei de atunci a Guvernului, dar Executivul a amânat aprobarea hotărârii pentru o şedinţă viitoare.

Consilierul premierului pe probleme de strategii guvernamentale, Mirel Palada, a susţinut că acest subiect nu a fost discutat atunci de Guvern, dar premierul Victor Ponta a declarat ulterior că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost discutată, de fapt, atunci, de Guvern, în primă lectură, şi urmează să fie adoptată în această săptămână.

În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, „dacă simte nevoia”.

Fondul de un miliard de dolari, constituit în șapte ani

Memorandumul prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, „în funcţie de condiţiile pieţei”, cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Durata investiţională este proiectată până la şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol „în baza unor considerente economice solide”, conform politicii în materie de investiţii.

„Potrivit memorandumului, The Rompetrol Group (80%) și statul român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România”, informează Guvernul.

Grupul Rompetrol va asigura finanţarea în totalitate a fondului de investiţii, asigurând fondurile necesare şi pentru participaţia statului român (pentru cei 20% din capitalul social al fondului). Astfel, Rompetrol va asigura o capitalizare de 150 milioane dolari în decursul duratei de investiţii şi în funcţie de necesarul de finanţare al fiecărui proiect, iar Fondul va atrage investiţii suplimentare de la terţi, cu un grad de îndatorare datorii-capital propriu de maximum 4:1.

Orice distribuire de profit din acest fond va fi efectuată numai în favoarea grupului Rompetrol, până la momentul la care investiţia de capital, respectiv 150 milioane dolari, va fi recuperată integral.

2 proiecte de 350 milioane dolari

Compania a identificat deja 2 proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane dolari, care vor fi implementate prin fondul de investiții. Cele două proiecte vizează realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală, cu un impact pozitiv pentru activitatea industrială de pe platforma Petromidia.

Cele două proiecte vor avea un impact pozitiv și în comunitățile în care vor fi implementate, prin crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor, dar și pentru întreaga economie prin veniturile investiționale generate.

Investițiile realizate pe plan local de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas în perioada 2007-2013 se ridică la peste 2 miliarde USD, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat se ridică la 7,5 miliarde USD.

„Dezvoltarea afacerilor Rompetrol vor susține transformarea României într-un hub energetic al Mării Negre și al Europei, dar și într-o platformă de tranzit și procesare a materiilor prime în produse finite. Aceste investiții vor permite crearea de noi locuri de muncă și creșterea contribuțiilor la bugetul de stat, susținând în același timp o creștere economică solidă în România” a declarat Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al Grupului Rompetrol.

Deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, Grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Compania este implicată în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere şi industriale.

Grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale şi are peste 7.000 de angajaţi.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *